"Noćna straža" i "Tenor na zajam" pobednici Dana komedije

Na 48. Pozorišnom festivalu najboljih komediografskih ostvarenja Srbije "Dani komedije" u Jagodini stručni žiri je sinoć za najbolju predstavu proglasio "Noćnu stražu" Fedora Šilija, u režiji Borisa Liješevića i u izvođenju Ateljea 212 iz Beograda.

Kultura

Izvor: Tanjug

Sreda, 27.03.2019.

10:10

FOTO: TANJUG/ DUSAN ANICIC

Ova predstava je otvorila festival 20. marta, a nagrada nosi ime velikog glumca Mije Aleksića.

Po oceni publike, najbolja i najsmešnija predstava je "Tenor na zajam" Kena Ludviga, u režiji, prevodu i izboru muzike Olivere Ðorđević, a u izvođenju Narodnog pozorišta iz Sombora.

Ova predstava, treća odigrana na festivalu, kojoj je publika dala ocenu 4,84, nagrađena je statutetom "Jovanča Mićić" i nagradom "Miodrag Petrović - Čkalja".

Žiri je radio u sastavu: reditelj Goran Marković (predsednik), dekanka Fakulteta pedagoških nauka u Jagodini Violeta Jovanović i novinarka kulturne rubrike "Večernjih novosti" Vukica Strugar.

Nagradu "Zlatni ćuran" za životno delo dobila je ove godine pozorišna, filmska i televizijska glumica Ljiljana Dragutinović.

Nagrada se sastoji od statute "Zlatni ćuran", unikatne povelje i novčanog iznosa koje je obezbedila Komercijalna banka.

Žiri je tri ravnopravne nagrade "Statuetu ćuran" za najbolja glumačka ostvarenja dodelio Ljubomiru Bandoviću za ulogu Ilije Čvorovića u predstavi "Balkanski špijun" Dušana Kovačevića u izvođenju Narodnog pozorišta iz Beograda, Neli Mihailović za ulogu Danice Čvorović u predstavi "Balkanski špijun" i Milanu Vasiću za ulogu Podkoljesina u predstavi "Ženidba" Narodnog pozorišta Priština i Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad, i ulogu Ahmeda u predstavi "Ljubav u Savamali" Zvezdare teatra iz Beograda.

"Statuetu ćuran" za najbolje rediteljsko ostvarenje dobio je Boris Liješević za predstavu "Noćna straža".

Nagrada za najbolju mladu glumicu žiri je dodelio Danici Grubački za ulogu Megi u predstavi "Tenor na zajam", a nagradu za najboljeg mladog glumca Aleksandru Ristoskom za ulogu Maksa u predstavi "Tenor na zajam".

Nagrada za epizodnu ulogu "Nikola Milić" dodeljena je Milutinu Miloševiću za ulogu podstanara u predstavi "Balkanski špijun".

Nagrada za kostimografiju dodeljena je Dragani Lađevac za predstavu "Noćna straža", za scenografiju Dijani Radosavljević Milović za predstavu "Tenor na zajam".

Nagrada za najbolji savremeni domaći komediografski tekst izveden na festivalu dodeljen je Ivanu M. Laliću za predstavu "Ljubav i Savamal" beogradskog Zvezdara teatra.

Žiri je specijalnu nagradu "za glumačke bravure veterana ansambla" dodelio predstavi "Šuplji kamen" Ustanove kulture "Vuk Stefanović Karadžić" iz Beograda.

Sve nagrade, izjavio je kasno večeras na konferenciji za medije predsednik žirija Goran Marković, donesene su jednoglasno.

Nagrade će biti uručne večeras na Svetski dan pozorišta, kada će biti pročitana poruka Međunarodnog pozorišnog instituta koju je ove godine napisao režiser, dramski pisac i pozorišni pedagog sa Kube Karlos Seldran (Carlos Celdran).

Posle uručenja nagrada, u čast nagrađenih, pozorište "Boško Buha" iz Beograda izvešće predstavu Darija Foa "Pošteni provalnik", u režiji Milana Karadžića.

Selektor ovogodišnjih "Dana komedije" bio je reditelj Nebojša Bradić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: