"Ispada da su svi lopovi i u toj priči nema mesta za istinu"

Konferencija za novinare povodom premijere predstave "Feliks" održana je danas u Zvezdara teatru. Premijera je zakazana za 22. mart.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 20.03.2019.

15:32

Foto: Jakov Simoviæ

Predstava je nastala po romanu Vladimira Kecmanovića, u adaptaciji Koste Peševskog i Darka Bajića, koji je i reditelj predstave.

Konferenciju za novinare otvorio je direktor Zvezdara teatra Dušan Kovačević. On kaže da mu je veoma drago što su, u poslednjih godinu dana, na sceni ovog pozorišta postavljena dva romana Vladimira Kecmanovića.

Kao što je predstava "Osama-Kasaba u Njujorku" bila uspešna, tako se nada da će biti uspešan i "Feliks".

"Kecmanović je ovde postao domaći pisac, jer je njegova proza jako pogodna i prilagodljiva za pozorišna izvođenja, ima odličan dijalog i uvek je zasnovana na dobroj priči, što je nešto što je izuzetno važno za dobru predstavu. Priča ima jednu skoro triler osnovu i nije dobra za prepričavanje, kao što u trileru ne bi bilo dobro da se zna ko je ubica", kaže Kovačević.

Pisac romana "Feliks" Vladimir Kecmanović je otkrio da je do ideje za ovu priču došao tako što je čuo za penzionera prevaranta koji je navodno menjao stan u Beogradu za odgovarajući stan u unutrašnjosti. Taj čovek predstavljen je u liku Feliksa, kome jednog dana u stan, sa pištoljem u rukama, dolazi sin, za koga nije znao da postoji. Tako počinje ova priča.
Foto: Igor Srdanov
Autor dramatizacije Kosta Peševski kaže da će publici biti veoma zanimljiva paleta žanrova koji su prisutni u ovoj drami.

"Feliks je priča o dvojici prevaranata koji u prevaru ulaze iz različitih motiva. Za jednog je to neka vrsta pobune protiv sistema, dok je za drugog to način da u svoj život dovede oca koga nikad nije imao. To je ono što ta dva lika na neki način čini suprotnim, što ih sukobljava jer jedan prevarom želi da se potpuno otuđi od društva, a drugi da se integriše u to društvo", kaže Peševski.

Ovo je drugi roman Vladimira Kecmanovića koji u Zvezdara teatru postavlja reditelj Darko Bajić.

On kaže da su mu priče Vladimira Kecmanovića veoma inspirativne, jer se njegovi junaci za svoje ciljeve bore do poslednjeg daha, kao i da Zvezdara teatar pokazuje veliku izdržljivost da sa malo para pravi izuzetne predstave.

"Čini mi se da ova predstava nosi duh naše rešenosti da u Zvezdara teatru postavimo komad koji je provokativan za njegove aktere i publiku. Želeo sam da eksperimentišemo i na kraju smo predstavu ''Feliks'' žanrovski definisali kao operski komedija-triler", kazao je Bajić i dodao da je ovo vreme u kojem dominira globalna prevara. "Jako je klizav teren između istine i laži. Skoro niko nema pojma šta je zapravo istina, a šta laž. Kada neko nekog napadne preko društvenih mreža i kaže nekom da je lopov, nema argumentovanog odgovora već novog napada na onog koji je tu tvrdnju izneo. Ispada da su svi lopovi, i u toj priči nema mesta za istinu", rekao je Bajić.
Foto: Igor Srdanov
Glumac Milutin Mima Karadžić tumači naslovnu ulogu Feliksa. On je u Zvezdara teatru do sada glumio u tri predstave, poslednji put pre čak 15 godina.

"Sve što sam igrao u ovom pozorištu imalo je preko 100 izvođenja. Ovde je dobra atmosfera. Rad na predstavi je bio veoma zanimljiv, upoznao sam ove mlade ljude koji su stvarno daroviti i napravili smo dobru ekipu", kaže Milutin Mima Karadžić.

Sina prevaranta Feliksa u predstavi tumači glumac Filip Hajduković.

"Jako sam zahvalan što je Darko Bajić uspeo da mi prenese osećaj slobode koji postoji u ovom pozorištu. To ni u jednom procesu do sad nisam imao, osećaj da može da se proba sve. Mislim da je to jako bitno za mladog glumca i zato sam uživao. Što se tiče mog lika, ja sam ta prošlost sa pištoljem o kojoj je govorio Vladimir Kecmanović", ističe Hajduković.
Foto: Igor Srdanov
O svom liku govorio je i glumac Marko Gvero, koji, kako kaže, igra arhetipa povratnika iz Nemačke, gastarbajtera koji je ceo svoj život isplanirao, vratio se i izgradio porodičnu imperiju i drži čvrstu tradicionalnu ideju o očuvanju porodice. Sve dok mu se Feliks ne umeša u život.

U predstavi igraju još i Andrijana Oliverić, Milena Damnjanović i Nikola Cvetković. Najmađi član ekipe, glumac Nikola Cvetković, kroz svoj lik predstavlja zahteve i karakteristike mlađe generacije.

"Mi smo na interesantan način predstavili kako ta generacija izgleda danas, odnosno kako bi mogla da izgleda u budućnosti i šta nam preti ako nešto ne preduzmemo povodom toga", kaže Cvetković.

Premijera predstave je zakazana za 22. mart. Prve reprize će se igrati 23, 29. i 30. marta u Zvezdara teatru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

11 h

Podeli: