Vredan pozorišni jubilej: 30 godina Bitef teatra

Na današnji dan pre 30 godina otvoren je Bitef teatar, na inicijativu velike Mire Trailović.

Kultura

Izvor: B92

Nedelja, 03.03.2019.

10:20

Vredan pozorišni jubilej: 30 godina Bitef teatra
Foto: Teatar.bitef.rs

"Nestašni i uporni pozorišni duh, kada se davne 1947. sa probama Bojana Stupice uselio u ove odaje, nikada više nije iz njega izlazio. Prošle su decenije i taj duh se sa današnjim danom definitivno ovde nastanjuje kao domaćin. Vidite i sami kako je ovo pozorište lepo i neuobičajeno i slutite mogućnosti koje pruža i događaje koji će se ovde odigravati", rekla je Mira Trailović na otvaranju Bitef teatra.

Ona je podsetila da je ta zgrada pored Bajlonijeva pijace, na skveru koji danas nosi njeno ime, bila namenjena da služi vernicima evangelističke veroispovesti, ali nije osveštena jer je ratni vihor izmenio njenu sudbinu.

"Vernici će nam oprostiti zbog naših plemenitih namera. Ova crkva postaje hram pozorišnih muza uvek bliskih ljudskoj veri u dobro i plemenito. Bogovi umetnosti davno su nam saučesnici u našim pozorišnim ljubavima", istakla je Trailovićeva 3. marta 1989. godine.

"Umetnost počinje tamo gde se slože neke tajanstvene i nepoznate sile unutar čoveka i epohe. Srećna sam što će Beograd imati još jedno mesto gde će umetnici i gledaoci pokušavati da tu tajnu ljudskog postojanja, katkada dotaknu", rekla je tada Trailovićeva.

Na žalost, iste godine, 7. avgusta, je preminula, ne sačekavši da vidi repertoar svog pozorišta.

U njenu čast večeras će na sceni Bitef teatra biti izvedena predstava "M.I.R.A" u režiji Andraša Urbana.

Kada su je novinari jednom pitali hoće li da se predstavi, rekla je da hoće, i kao pesmicu "izrecitovala" svoje ime u akronimu: "M - kao marljiva, I - kao iracionalna, R - kao radosna, A - kao ako, baš me briga. Mira. Mira Trailović".

Otud i naziv predstave koja nije samo o Miri Trailović, već i o pozorištu i umetnosti uopšte koja je osnivačici Bitefa bila najvažnija.
Mira Trailoviæ / Printscreen YouTube/RTS Trezor
Na istorijat Bitef teatra podsetiće i multimedijalni događaj "I dalje u zaveri", koji će 11. i 12. marta trajati bez prekida 30 sati, i to će biti "izloženi teatar i istovremeno izložba u teatru".

Gradsko pozorište koje nema stalno zaposlen umetnički ansambl, okupljalo je oko sebe mnogobrojne stvaraoce i pozorišne trupe i iz institucija i sa alternativne teatarske scene.

Svi koji su Bitef teatar stvaralali i u njemu radili, kreirali su prostor ideja, buđenja i novih teatarskih izraza u našoj sredini, naglašava Vesna Bogunović, autorka projekta "I dalje u zaveri".

Baš taj bitefovski nekonformizam privlačio je umetnike-istraživače, čiji rad predstavlja iskorak iz tradicionalnih i utvrđenih granica umetničkog izraza i mišljenja, razvijajući tako potpuno novu i drugačiju umetničku scenu u Beogradu i u oblasti pozorišnog stvaralaštva eks-Ju prostora.

Kako je izgledalo otvaranje Bitef teatra, ali i sve ono što je obeležilo tri decenije postojanja ovog pozorišta, osnovanog na tekovinama Bitef festivala, publika će videti na izložbi "I dalje u zaveri".

A direktor Miloš Latinović ističe da Bitef to i jeste već 30 godina, "stalno u umetničkoj zaveri", "uvek za korak ispred ili za malo iznad vode", ne odustajući od temeljnih principa svog osnivača i idejnog tvorca.

"Kada prvi građanin našeg grada otvori ovo pozorište i preda ga pozorišnim umetnicima i svima onima čijoj tragalačkoj umetnosti odgovara ovaj prostor, neće ga predati meni, danas već veteranu mnogih pozorišnih pokušaja, već pre svega mladima po godinama ili po duhu, svejedno. Kada nas oni koji dolaze prevaziđu maštom, snagom i umećem, biću srećna", poručila je Mira Trailović na otvaranju Bitef teatra pre tačno 30 godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: