"Petrijin venac": Borba žene u patrijarhalnom sistemu

"Petrijin venac", predstava Ateljea 212, je priča o borbi žene da se odupre životu u kojem je gnječi patrijarhalni sistem vrednosti.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Atelje 212, arhiva
Foto: Atelje 212, arhiva

Poštovani čitaoci, karte za predstavu "Petrijin venac" smo podelili, a dobitnici će biti obavešteni naknadno. Čitajte nas i dalje!

Predstava "Petrijin venac" nastala po delu Dragoslava Mihailovića u režiji Bobana Skerlića, premijerno je izvedena 24. novembra na sceni Ateljea 212.

"Petrijin venac" je već imao premijeru u Ateljeu 212 1976. godine kada je adaptaciju Mihailovićevog teksta i režiju potpisala Ognjenka Milićević.

Danas lik žene sa sela sa teškom životnom sudbinom oživljavaju tri glumice na sceni Ateljea 212.

Petriju iz mlađih dana igra Marta Bjelica, zatim Petriju u gradu tumači Jovana Gavrilović, dok će Petriju kao udovicu oživeti Milica Mihajlović.

Osim te tri glumice, u predstavi igraju Ivan Marković, Tihomir Stanić, Igor Đorđević, Isidora Minić, Jelena Rakočević, Vladislav Mihailović.

"Ona pokušava da preživi uprkos svemu nekom posebnom večnom vitalnošću. Ma kako je sudbina bacala u jarak ili zatrpavala kamenjem ona se odupre fatalnoj konačnosti i ide dalje", rekao je nedavno reditelj predstave Boban Skerlić.

strana 1 od 16 idi na stranu