"Petrijin venac": Borba žene u patrijarhalnom sistemu

"Petrijin venac", predstava Ateljea 212, je priča o borbi žene da se odupre životu u kojem je gnječi patrijarhalni sistem vrednosti.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 12.02.2019.

13:05

Foto: Atelje 212, arhiva

Predstava "Petrijin venac" nastala po delu Dragoslava Mihailovića u režiji Bobana Skerlića, premijerno je izvedena 24. novembra na sceni Ateljea 212.

"Petrijin venac" je već imao premijeru u Ateljeu 212 1976. godine kada je adaptaciju Mihailovićevog teksta i režiju potpisala Ognjenka Milićević.

Danas lik žene sa sela sa teškom životnom sudbinom oživljavaju tri glumice na sceni Ateljea 212.

Petriju iz mlađih dana igra Marta Bjelica, zatim Petriju u gradu tumači Jovana Gavrilović, dok će Petriju kao udovicu oživeti Milica Mihajlović.

Osim te tri glumice, u predstavi igraju Ivan Marković, Tihomir Stanić, Igor Đorđević, Isidora Minić, Jelena Rakočević, Vladislav Mihailović.

"Ona pokušava da preživi uprkos svemu nekom posebnom večnom vitalnošću. Ma kako je sudbina bacala u jarak ili zatrpavala kamenjem ona se odupre fatalnoj konačnosti i ide dalje", rekao je nedavno reditelj predstave Boban Skerlić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

22 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: