Prvak Nacionalne opere Ukrajine dolazi u Beograd

U utorak, 5. februara na Velikoj sceni (19.30) Narodnog pozorišta, biće izveden balet P. I. Čajkovskog "Krcko Oraščić“ u kojoj gostuje prvak Nacionalne opere Ukrajine "T. Ševčenko" Denis Nedak u naslovnoj ulozi. Nedak je poslednjih godina čest gost našeg Baleta.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.02.2019.

11:36

Prvak Nacionalne opere Ukrajine dolazi u Beograd
Foto: Narodno pozorište

U predstavi učestvuju solisti, celokupni ansambl Baleta i Orkestra Narodnog pozorišta u Beogradu pod dirigentskom upravom Đorđa Pavlovića, kao i članovi Dečijeg hora "Horislavci" u ulogama Anđela.

Scenografiju i kostime kreirala je Angelina Atlagić.

Balet "Krcko Oraščić", premijerno je izveden 18. marta 2014. godine na Velikoj sceni Narodnog pozorišta. To je bajkovita božićna avantura, zasnovana na priči E.T.A. Hofmana "Krcko Oraščić i Kralj miševa", napisanoj 1816. godine. Ovaj baletski spektakl posebno je namenjen najmlađoj publici.

Denis Nedak nosilac je prestižnog nacionalnog priznanja – Zaslužni umetnik Ukrajine (2011). Školovao se na Baletskoj akademiji u Kijevu gde je i otpočeo profesionalni rad u teatru.

Prvak Nacionalne opere u Kijevu postaje 2008. godine. Odigrao je brojne glavne uloge u sledećim baletima: Krcko Oraščić, Labudovo jezero, Uspavana lepotica, Bajadera, Don Kihot, Žizela, Korsar, Spartak, Rajmonda i druge. Nosilac je brojnih priznanja i nagrada na međunarodnim takmičenjima.

Odlikuje se prefinjenom klasičnom tehnikom, posebno u lirsko-romantičarskom stilu. Stalni je gost brojnih baletskih festivala u Rusiji i Evropi.

Nastupao je u Japanu, Grčkoj, Nemačkoj, Švajcarskoj, Italiji, Španiji, Portugaliji, SAD, Francuskoj...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: