"Homo Faber" u februaru u Ateljeu 212

Premijera predstave "Homo Faber" biće održana u februaru u Ateljeu 212 u Beogradu.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Atelje 212, arhiva
Foto: Atelje 212, arhiva

Probe za ovu predstavu već uveliko traju, tačnije od 12. decembra. Predstava “Homo faber” rađena je po romanu švajcarskog pisca Maksa Friša u režiji Ane Tomović na sceni Mira Trailović Pozorišta Atelje 212 u Beogradu.

Valter Faber, protagonista ovog romana, prolazi kroz niz incidentnih i nesvakidašnjih situacija u svom fizičkom i duhovnom kretanju kroz život. On je švajcarski inženjer sa burnom prošlošću koja otpočinje velikom ljubavlju sa Jevrejkom Hanom u osvit Drugog svetskog rata, a koji na putovanjima kroz Severnu i Južnu Ameriku prolazi kroz uznemirujuću introspekciju pri sagledavanju svog života, svojih pogleda na svet, ideoloških previranja i emotivnih nestabilnosti.

Homo Faber je priča o Valteru Fabru i njegovom putovanjima na kojima sam junak problematizuje sopstveni identitet, individualnost, odgovornost spram svojih odluka, sopstveni moral i političku poziciju u društvu. Faber se suočava sa egzistencijalističkim krizama, problemom vere i životnim usudom koji je izvan njegove kontrole – njegova ljubav prema jednoj ženi nakon razlaza biva zamenjena njegovom krivicom i tragičkom greškom u ljubavi prema drugoj, znatno mlađoj ženi.

Valter Faber je junak koji se kroz niz životnih okolnosti suočava sa sobom samim i biva poražen sobom na samome kraju.

Dramaturškinja Tamara Baračkov se prilikom dramatizacije romana opredelila za fragmentarnu formu dramskog dela, na taj način uspevajući da stvori niz simboličkih slika kojima plete narativ u formi stajališta na kojima se priča o Faberovom putovanju zaustavlja i akcentuje događanja i iskustva iz njegovog života koji neprestano dovode do promene njega samog.

Foto: Atelje 212, arhiva
Foto: Atelje 212, arhiva

Roman Homo Faber je prvi put objavljen 1957. godine, a po istom romanu je snimljen i čuveni film Vojadžer u režiji Folkera Šlendorfa (1991).

U predstavi igraju Svetozar Cvetković, Radmila Tomović, Jovana Stojiljković, Jelena Petrović i Stefan Bundalo.

Autorski tim na čelu sa rediteljkom Anom Tomović i dramaturškinjom Tamarom Baračkov, koja je i autorka dramatizacije dela, čine scenografkinja Ljubica Milanović, kostimografkinja Selena Orb, kompozitorka Nevena Glušica, koreografkinja Maja Кalafatić, snimatelj Dušan Grubin i muzičar i izvođač u predstavi.

Premijera predstave je planirana za februar 2019. godine na sceni Mira Trailović.

Ovo je druga režija Ane Tomović u Pozorištu Atelje 212 u Beogradu. Pre režije Homo Fafera, rediteljka Ana Tomović je na sceni Petar Кralj režirala komad HalfLajf Filipa Vujoševića.

strana 1 od 19 idi na stranu