Ljuba Bandović: Oduzeli su mi ljudsko dostojanstvo i poturili ljudsko pravo

U intervjuu koji je dao za novogodišnji trobroj lista Danas glumac Ljubomir Bandović je rekao da bi najradije zaboravio 2018. godinu.

Kultura

Izvor: Aleksandra Æuk

Ponedeljak, 31.12.2018.

18:30

Ljuba Bandović: Oduzeli su mi ljudsko dostojanstvo i poturili ljudsko pravo
Printscreen YouTube/N1

Konstatujući da je spisak stvari koje su ga u staroj godini nervirale podugačak, Bandović je naveo nešto od onoga šta ga je u njoj najviše nerviralo:

"Nemar prema nama samima. Nije to čak pitanje Balkana, nego sveta generalno. Ovaj sistem je doterao do kraja. Oduzeli su mi ljudsko dostojanstvo, a poturili mi ljudsko pravo, koje mi ne služi ničemu, jer u Srbiji ne mogu da ga ostvarim. Smeta mi ovo potrošačko doba neoliberalnog kapitalizma, to što je uspeh imperativ, to što pozorište više nije mesto gde se igraju predstave nego gde se proizvode neki proizvodi…"

O svojoj ulozi Ilije Čvorovića u nagrađivanoj predstavi beogradskog Narodnog pozorišta "Balkanski špijun", po tekstu Dušana Kovačevića, Bandović za novogodišnji Danas kaže da su današnja "glad za nebitnim", odnosno imperativ da se mora biti uspešan, stvari koje danas Iliju istovremeno i pokreću i sputavaju.

"Ilija je najkorisniji član društva zato što je on jedan od onih ljudi kao što su, recimo, moji roditelji. Čim legne penzija, oni prvo idu i plate račune pa se onda dovijaju ostatak meseca. Oni tako reaguju iako dobro znaju da ako zakasne s plaćanjem, neće im isključiti struju, niti će im doći Infostan da ih iseli, ali ta lekcija i svest da je ispravno biti dobar vojnik je ostala."

Bandović kaže da kod današnjeg Ilije Čvorovića paranoju pobuđuje redosled stvari u kojima živi. On se rodio u jednoj državi Jugoslaviji, koju je izgubio u ratu, pa mu je ostala neka krnja država, od koje je na kraju ostala samo Srbija.

"On je običan vojnik u svakoj od tih zemalja. On svoje rodoljublje ne menja, samo se pritisak društvenih okolnosti i pritisak na njega, kao i na nas, menja."

Bandović kaže da mu uloga majora u aktuelnom filmskom ostvarenju reditelja Predraga Gage Antonijevića "Zaspanka za vojnike" mnogo znači jer je reč o fimu koji govori o najsvetlijem trenutku naše istorije.

"Sam taj zapis u duši svakog od nas koje su strašne muke prošli svi ti ljudi, zahteva odgovornost više. Sviđa mi se to što 'Zaspanka za vojnike' nije film o srbovanju nego o ljudovanju. Pošten je. Nije patetičan. Film počne i završi Glogovac, gde ćete bolje."

Ljubomir Bandović kaže da će Nebojšu Glogovca pamtiti po tome što je bio "zaokružen čovek":

"Glogi je u svakom segmentu svog života bio zaokružen i u svakoj situaciji iz koje ga znam je bio sa sobom na ti", zaključio je Ljubomir Bandović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: