JDP o godišnjici smrti Glogovca: Ostala je velika praznina

Na godišnjicu odlaska Nebojše Glogovca, 9. februara 2019, okupićemo se u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, na svečanoj večeri u slavu života i umetnosti našeg velikog glumca i prijatelja, najavila je danas direktorka Jugoslovenskog dramskog pozorišta Tamara Vučković Manojlović

Kultura

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 28.12.2018.

16:38

JDP o godišnjici smrti Glogovca: Ostala je velika praznina
Foto: Printscreen/Youtube

Ona je podsetila da je Nebojša Glogovac umro u februaru ove godine.

"Iza njega je ostala velika praznina u ukupnom umetničkom životu ovog kulturnog podneblja, u ansamblu Jugoslovenskog dramskog pozorišta, našem repertoaru", rekla je Vučković Manojlović.

Sumirajući urađeno u ovoj godini, podsetila je da su predstavnici JDP kao i svake godine učestvovali na konferencijama i sastancima Unije teatara Evrope.

"JDP je član UTE već 11 godina. Od nedavno Gorčin Stojanović je postao član Upravnog odbora UTE."

Vučković Manojlović je rekla da je dramasko pozorište bogatije za tri mlada glumca.

"Naši novi članovi su postali Milica Gojković, Jaokim Tasić i Miodrag Dragičević".

Kako kaže u februaru se očekuje premijera predstave "Natan mudri" Gotholda Efraima Lesinga. "Reditelj je Jovana Tomić koja prvi put režira u JDP-u, a igraju Srđan Timarov, Bojan Dimitrijević, Dubravka Kovjanić, Milica Gojković, Miodrag Dragičević i Joakim Tasić" kazala je Vučković Manojlović.

Pored toga ona je najavila da će se Jugoslovensko dramsko pozorište se tokom 2019. godine priključuje evropskom projektu Unart koji okuplja mlade umetnike i autore širom Nemačke.

"U Unartu učestvuju najznačajnija nemačka pozorišta, a nosilac projekta je Talija teatar iz Hamburga. U našem pozorištu od sledeće godine počinje rad na ovom značajnom projektu, a naša kuća otvara vrata mladim umetnicima koji će imati priliku da rade na aktuelne teme i svoj rad, zajedno sa kolegama iz Nemačke prezentovati tokom 2020. godine u teatrima učesnicima projekta, kazala je Vučković Manojlović i dodala da je Jugoslovensko dramsko pozorište nastavilo je saradnju sa jednim od najznačajnijih grafičkih dizajnera, ilustratora i primenjenih umetnika današnjice Mirkom Ilićem.

Na samom isteku 2018. godine iz štampe je izašla monografija posvećena dosadašnjoj istoriji jednog od naših najznačajnijih i umetnički najreprezentativnijih teatara povodom proslave 70 godina postojanja Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Monografiju su priredili Maja Medić i Aleksandar Milosavljević. Studija publikovana u monografiji ne prati detaljno trajanje JDP-a , nego se fokusira na najmarkantnije događaje iz istorije, a pre svega na stvaraoce koji su odigrali ključnu ulogu u formiranju do danas prepoznatljivog stava Jugoslovenskog dramskog pozorišta prema teatarskoj umetnosti.

Čitaoci mogu naći mnoštvo detalja o pozorištu od rešenosti Bojana Stupice da otvori prostor za ozbiljna teatarska istraživanja i profesionalizaciju procesa rada na predstavama, preko Milana Dedinca koji je Jugoslovenskom dramskom pozorištu zauvek darovao duh modernizma, do pečata koji je fizionomiji JDP-a zauvek dao Jovan Ćirilov. Urednik izdanja je umetnički direktor JDP-a Gorčin Stojanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

23 h

Podeli: