"Balava" u režiji Andreja Nosova u BDP-u

Predstava "Balava" po tekstu Dunje Matić, u režiji Andreja Nosova i u produkciji Hartefakt fonda, biće premijerno izvedena 30. decembra u Beogradskom dramskom pozorištu.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 26.12.2018.

13:00

Foto: Thinkstock/ilustracija

Predstava je nastala u koprodukciji sa Beo Artom, sa kojim Hartefakt već dugo i uspešno saradjuje, a "Balava" je prvi profesionalni angažman talentovane mlade dramaturškinje Dubnje Matić. "Balava" je drama koja prati četiri žene iz dve generacije - Balavu, njenu sestru Malu, Mamu i Tetku, u periodu Balavinog sazrevanja i odlaska od kuće.

Njih četiri pokušavaju da se izbore jedna sa drugom i same za sebe, uljuljkane u toksičnu svakodnevnicu porodice na koju su navikle, nesvesne da su se stvari otele kontroli i da će balon u kome žive konačno pući.

"Balava" je komad koji postavlja brojna pitanja: da li je (ne)rodjenje deteta početak i/ili kraj života žene, da li je odlazak od kuće nešto što se podrazumeva ili što se zaradi, da li je udaja spas ili prokletstvo, da li su majke tu da nas bodre ili da nas satiru, o čemu ćutimo iza zatvorenih vrata.

Geometrijski precizno u postavljanju situacija i odnosa, predstava suočava publiku sa dobro poznatim situacijama iz svakodnevnice za koje je neophodna distanca kako bi se sagledale objektivnije.

Dimenzija društvene angažovanosti neopterećeno dopunjuje kvalitetnu, živu i autentičnu priču o neraskidivo povezanim ljudima. U predstavi igraju Mirjana Karanović, Jasna DJuričić, Isidora Simijonivić, i Jovana Belović. Scenografiju i kostim potpisuje Selena Orb, kompozicije je radio Draško Adžić, scenski pokret Damjan Kecojević, a za dizajn svetla zadužen je Incredible Bob. Projekat je prodžala Ambasada Švajcarske u Beogradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

22 h

Podeli: