Tanja Šljivar: "Preispitivaćemo kanone u pozorištu"

Upravnica Narodnog pozorišta u Beogradu Ivana Vujić predstavila je danas novu direktorku drame nacionalnog teatra Tanju Šljivar i planove ove značajne institucije kulture za narednu godinu.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 25.12.2018.

16:42

Tanja Šljivar:
Tanja Šljivar / Foto: Tanjug / Dragan Kujundžiæ

Vujićeva je na početku obraćanja novinarima kazala da je dramska spisateljica Tanja Šljivar student generacije na Fakultetu dramskih umetnosti.

"Šljivar je izvanredna u svim poljima delovanjima. Njene drame se igraju na scenama nemačkih pozorišta. Nama je važan njen stalni kontakt sa Evropom. Sa velikim ponosom sam izabrala pametnu i mladu ženu sa velikim delom i velikim darom. Smatram da je naša osnovna dužnost da mladim ljudima damo prostor za delovanje i kreaciju. Na taj način možemo da zadržimo te mlade ljude u našoj sredini, da bi naše kuće bile blistave", kazala je Vujićeva.

Ona je napomenula da je zatekla situaciju u kojoj nema direktora Drame u pozorištu i da je o svojim planovima razgovarala sa svima koji su želeli da je sasalušaju.

"Namera mi je da mi ovde stvorimo tim doprinosi razvoju pozorišta i stvara izuzetnu umetnost. Svi su dobrodošli da zajedno stvaramo izuzetno pozorište. Razgovarala sam sa i sa Željkom Hubačem, koji je bio na mestu direktora Drame, i uverena sam da će i on doprineti novim uspesima našeg pozorišta. Ponašamo se partnerski i saslušaćemo svakoga", kazala je Vujićeva i najavila premijere Stankovićeve "Nečiste krvi", Šekspirovog "Sna letnje noći" na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u 2019. godini.

Tanja Šljivar je napomenula da je Hubač ostao na mestu dramaturga u Narodnom pozorištu i da veruje da će joj pomagatu iz pozicije umetničkog savetnika.

"Pokušaćemo do kraja sezone da realizujemo plan stvaranja predstava Željka Hubača koliko nam okolnosti budu dozvoljavale. Skoro dva meseca je Drama bila bez stvaralačkih procesa", kazala je Tanja Šljivar.

Ona je napomenula da je Ivana Vujić tek druga žena u 150 godina dugoj istoriji nacionalnog teatra.

"Dakle, imamo predsednicu Upravnog odbora (Jasna Dimitrijević), upravnicu i mene kao žene u nacionalnom tetaru i to je veoma važno jer treba pružati šanse svima koji čine čine naše društvo. Ne samo mladima", kazala je Tanja Šljivar.

Ona je istakla da će mala scena "Raša Plaović" biti mesto na kojem će se igrati novi komadi domaćih pisaca.

"Nalazimo se u najznačajnijoj pozoršnoj kući u Srbiji. Moramo da stvorimo odličnu saradnju i komunikaciju između svih aktera u procesu stvaranja predstava i da insistiramo na stalnom učenju i usavršavanju jer jedino na taj način možemo da razvijamo teatar u kojem se trenutno nalazimo. Insistiraćemo da se anasambl uposli predstavama koje će u umetničkom smislu predstavljati korak napred. Pokušaćemo na maloj sceni takođe da preispitujemo stvorene kanone u pozorištu, ali i da predstavljamo skrajnute autore kao što je Biljana Jovanović, koja je stvarala kada i Danilo Kiš i Mirko Kovač", kazala je Tanja Šljivar.

U Narodno pozorište je, prema rečima Ivane Vujić, ušla grupa mladih ljudi, pre svih Ana Konstantinović, koja sada završava doktorat na FDU.
Ivana Vujiæ / Foto: Tanjug / Dragan Kujundžiæ
"Ona predvodi grupu "malih pozorišnih eksperata" koji su takođe diplomirali na FDU, čiji će zadatak biti analiza i razvoj naše publike. Njihov projekat će biti fokusiran na upoznavanju mladih ljudi koji treba da budu naša publika u budućnosti. Afirrmacijom sva tri polja delovanja nacionalnog teatra: drame, baleta i opere", kazala je Vujićeva.

Upravnica Narodnog pozorišta je najavila saradnju sa nacionalnim teatrima širom Evorpe.

"Namera nam je sklopimo najbolje ugovore sa sličnim pozorišnim kućama u Londonu Parizu i ostalim evropskim prestonicama radi ulaska u zanimljive koprodukcije i saradnju. Nastavićemo saradnju sa svim nacionalnim tetarima u regionu, pozorištem u Budimpešti...Pokušaćemo da učestvujemo sa našim predstavama na evropskim najznačajnijim festivalima", kazala je Vujićeva.

Prema njenim rečima, posebnu pažnju će obratiti na mlade reditelje iz Srbije koji rade u inostranstvu.

"Tu pre svega mislim na Miloša Lolića koji je jedan od vodećih reditelja u na nemačkom govrnom područiju. Iz Engleska će u naš teatar stići moja prijateljica Keti Mičel koja će ovde takođe režirati. U februaru mesecu imaćemo posetu dramaturga iz švajcerko-nemačke pozorišne trupe Rimini protokol koji će organizovati radionice sa našim glumcima", kazala je Vujićeva i dodala da joj je u planu i osnivanje fondacije Narodnog pozorišta u kojem će spojiti privatno preduzetništvo sa državnim ulaganjima zu teatar.

"Imamo plan da naša radionica na donjem Dorćolu postane naša nova ambijentalna scena", kazala je Vujićeva.

Direktorka opere Narodnog pozorišta najavila je premijeru opere "Koštana" za sledeću godinu, a direktor Baleta Konstantin Kostjukov ponovno postavljanje baleta "Labudovo jezero".

Današnji događaj predstavlja i formalni izlazak iz krize Narodnog pozorišta, koje je u specifičnim uslovima funkcionisalo od početka oktobra.

Prvo je tadašnji upravnik NP Dejan Savić smenio Željka Hubača, direktora Drame, a potom je deo ansambla Drame zahtevao odlazak Savića sa čelnog mesta u tom teatru.

Nakon mesec dana i najavljenog štrajka dela ansambla Drame, Vlada Srbije je razrešila dužnosti upravnika Dejana Savića na njegov zahtev i na to mesto postavila eminentnu profesorku i rediteljku Ivanu Vujić.

Postavljanje Tanje Šljivar na mesto direktora Drame predstavlja prvi značajniji potez Ivane Vujić otkako je došla u Narodno pozorište.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: