Sa krajem drame u Narodnom pozorištu, dolazi nova direktorka Drame

"Imam ovih dana sastanke u Narodnom pozorištu, pa ćemo videti. Verujem da će u utorak, na novogodešnjem koktelu u pozorištu, biti dostupne zvanične informacije", kazala je Tanjugu dramaturškinja Tanja Šljivar, koja je glavni kandidat da zameni Željka Hubača na mestu direktora Drame Narodnog pozorišta u Beogradu.

Kultura

Izvor: Tanjug

Nedelja, 23.12.2018.

21:00

Sa krajem drame u Narodnom pozorištu, dolazi nova direktorka Drame
Foto: Screenshot, Youtube

Eventualno imanovanje Tanje Šljivar na mesto direktora Drame Narodnog pozorišta u Beogradu okončaće izuzetno turbulentnu godinu u našem najznačajnijem nacionalnom teatru.

Prvo je tadašnji upravnik NP Dejan Savić smenio Željka Hubača direktora Drame, a potom je deo ansabla Drame zahtevao odlazak Savića sa čelnog mesta u tom teatru.

Nakon mesec dana i najavljenog štrajka dela ansambla Drame u NP Vlada Srbije je razrešila dužnosti upravnika Dejana Savića na njegov zahtev i na to mesto kao vršioca dužnosti postavila profesorku i rediteljku Ivanu Vujić.

Postavljanje Tanje Šljivar na mesto direktora Drame bi bio prvi značajniji potez Ivane Vujić od kada je došla u Narodno pozorište.

U biografiju Tanje Šljivar stale su između ostalog sve master diplome - iz dramaturgije na FDU u Beogradu (2013) i iz Primenjenih pozorišnih studija u Gisenu u Nemačkoj (2017).

Odmah nakon diplomiranja dobila je nagradu "Borislav Mihajlović Mihiz" za dotadašnje ukupno dramsko stvaralaštvo, čime je postala najmlađa dobitnica ovog priznanja.

Njena prva drama "Pošto je pašteta?" uspešno je igrana tokom nekoliko sezona u beogradskom Ateljeu 212. Sa drugom dramom "Grebanje, ili Kako se ubila moja baka", u izvođenju Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice, osvojila je brojne nagrade: "Slobodan Selenić" za najbolju diplomsku dramu na FDU, "Petar Kočić" za najbolju dramu na banjalučkom Teatar festu, nagradu "Miodrag Žalica" na Festivalu BiH drame u Zenici.

Za tekst drame "Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali" nagrađena je i Sterijinom nagradom.

U Ateljeu 212 sa velikim uspehom se igra njena predstava "Režim ljubavi" u režiji Bojana Ðorđeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: