Drama Narodnog pozorišta odigrala "Rodoljupce" u Klužu

Drama Narodnog pozorišta predstavila se sinoć sa predstavom "Rodoljupci" Jovana Sterije Popovića, u režiji Andraša Urbana, na jednom od najznačajnijih festivala u Evropi, Internacionalnom pozorišnom festivalu "Interferences" u Klužu u Rumuniji.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 27.11.2018.

10:40

Drama Narodnog pozorišta odigrala
Foto: Narodno pozorište

Na festivalu u Klužu pored Drame NP u Beogradu u selekciji su izuzetno značajni evropski teatri: Volkstheater iz Austrije, Sćaubuhne am Lehnniner iz Nemačke, Baltic House iz Rusije, Pikolo teatar i Teatar Evropa iz Italiju, Klaipeda Drama teatar iz Litvanije, Narodno pozorište iz Budimpešte i Narodno pozorište iz Atine.

Reditelji predstava koje su u selekciji su Ana Badora, Čaba Horvat, Luk Perseval, Eimuntas Nekrošius, Statis Livathinos...

Šesti internacionalni festival u Klužu, koji se održava u zgradi mađarske opere i teatra, je s obzirom na izuzetnu selekciju jedan od najznačajnijih međunarodnih festivala na kojima je Drama Narodnog pozorišta gostovala u poslednjih nekoliko godina.

U prepunoj sali koja ima preko 800 mesta, za predstavu Narodnog pozorišta vladalo je veliko interesovanje, publika je predstavu i glumce pozdravila velikim aplauzom.

U sali su se mogli videti mnogi poznati producenti i bitni ljudi iz Nemačke, Francuske, Rusije...

Urbanova predstava poznatog Sterijinog komada je zapravo moderna verzija, postavljena iz ugla današnjeg vremena, predstava o nasilju, poltronstvu, manipulaciji...

Ansambl Narodnog pozorišta je prema oceni pozorišnih eksperata koji su gledali predstavu na najbolji moguči način reprezentovalo srpsku kulturu i pozoršte a glumci su igrali nadahnuto, najtananijom preciznošću koju je sam reditelj postavio.

U predstavi su igrali: Slobodan Beštić, Anastasia Mandić, Suzana Lukić, Pavle Jerinić, Nela Mihailović, Hadži Nenad Maričić, NikolaVujović, Branko Jerinić, Zporan Karajić i Bojan Krivokapić.

Dramaturzi su Slavko Milanović i Suzana Vuković, kompozitorka je Irena Popović Dragović a kotimografkinja Marina Sremac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: