Ivana Vujić: Vratiću ljubav u Narodno pozorište

Rediteljka Ivana Vujić, koju je danas Vlada Srbije imenovala za vršioca dužnosti upravnika beogradskog Narodnog pozorišta, izjavila je da je pred njom veliki posao i odgovornost.

Kultura

Izvor: Tanjug

Utorak, 20.11.2018.

16:43

Ivana Vujić: Vratiću ljubav u Narodno pozorište
Foto: Printscreen Youtube

"Ljubav je najvažnija reč u umetnosti. Ljubav je ključna reč i za moj angažman u Narodnom pozorištu, jer ću pokušati da vratim ljubav među te brojne vrhunske umetnike i sve zaposlene u našem najznačajnijem teatru", istakla je Vujićeva.

Ona ističe da će se potruditi da Narodno pozorište ima vrhunski umetnički i stvaralački renome, kakav se očekuje od najvažnije nacionalne teatarske kuće.

"Važno je da uspostavimo inspirativnu, stvaralačku atmosferu u pozorištu", podvukla je Vujićeva.

Željko Hubač, smenjeni direktor Drame Narodnog pozorišta, rekao je da ga raduje činjenica da ovom odlukom Vlade Srbije prestaju razlozi za štrajk.

"Bićemo u prilici da sve naše međunarodne i domaće festivalske obaveze u potpunosti realizujemo. Ostaje gorak ukus u ustima jer duga pauza u pozorišnoj produkciji i jubilarnoj sezoni jeste naša zbilja. Nadamo se da će se sa novom upravom brzo stvoriti uslovi za razvoj značajnih umetničkih potencijala koje naš teatar dokazano ima", rekao je Hubač.

Dejan Savić se nije javljao na pozive Tanjuga.

Ko je Ivana Vujić

Ivana Vujić je cenjena pozorišna rediteljka i predaje na Fakultetu dramskih umetnosti od 1990. godine.

Osnivač je i umetnički direktor urbanog fringe festivala Aerpolan bez motora od 1994. do 1997. Bila je umetnički direktor festival Belef od 1997. do 2001.

Dobitnik je srebrne plakete Univerziteta umetnosti.

Uredila je i prevela, zajedno sa Aleksandrom Jovićević, knjigu Rićarda Šeknera "Ka postmodernom pozorištu" i knjigu Euđenija Barbe i Nikola Savarezea "Rečnik pozorišne antropologije".

Sa svojim projektima otvorila je više scena u Beogradu: Večernju scenu Radović u Malom pozorištu Duško Radović, scenu 5. sprat u Narodnom pozorištu, scenu Bel etage u Madlenijanumu.

Osnivač je i direktor pozorišta Beton hala teatar u Beogradu.

Na scenama Srbije, Slovenije, Nemačke, Italije postavila je više od 80 predstava. Radila je širom bivše Jugoslavije, njeni gradovi su: Beograd, Novi Sad, Subotica, Zrenjanin, Sombor, Pančevo, Kragujevac, Priština, Ljubljana, Maribor, Podgorica. Režirala je u Nemačkoj i u Italiji.

Njene predstave igrane su na festivalima i gostovanjima širom sveta: u Njujorku, Parizu, Londonu, Edinburgu, Amsterdamu, Solunu, Sibju, Adani, Berlinu, Sarajevu, Skoplju, Banjaluci, Kotoru, Umagu...

Uradila je više od 15 hepeninga, performansa, site specific projekata i instalacija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: