Upravnik Narodnog pozorišta zakazao proslavu na dan štrajka glumaca

Narodno pozorište u Beogradu medijima je prosledilo pozivnicu za obeležavanje 150 godina rada ove institucije. U njoj se kao vreme organizovanja proslave navodi datum kada je upravo Sindikat Drame narodnog pozorišta (SINGLUS) zakazao štrajk zbog nezadovoljstva radom teatra i odbijanja upravnika Dejana Savića da podnese ostavku na tu funkciju.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.11.2018.

15:52

Upravnik Narodnog pozorišta zakazao proslavu na dan štrajka glumaca
Foto: Promo

Naime, svečana akademija zakazana je 22. novembra, u 19.30 časova, na Dan Narodnog pozorišta, a pozivnicu je potpisao upravnik Dejan Savić. Glumci su za ovaj datum najavili štrajk ukoliko do tada ne dođe do promena, odnosno ukoliko Savić ne podnese ostavku ili ne bude smenjen.

Na stranici "Nije umetnički ćutati" na Fejsbuku koju vode glumci objavljeno je da je ostalo tri dana do štrajka kao i da je na pomolu međunarodni skandal, budući da 23. i 24. na Velikoj sceni treba da gostuje Narodno pozorište iz Budimpešte, a za 26. je zakazano gostovanje predstave "Rodoljupci" Narodnog pozorišta u Klužu iz Rumunije.

Članovi SINGLUSA nedavno su poslali dopis Ministarstvu kulture i informisanja u kojem napominju da komunikacija sa upravnikom pozorišta Dejanom Savićem i članovima UO nije moguća zbog svih uvreda, pretnji i zastrašivanja kojima su zaposleni bili izloženi od početka protesta, iniciranog lošim planiranjem finansija i repertoara u 150. jubilarnoj sezoni.

Smenu Dejana Savića, kako kažu, traže zbog nemara koji je pokazao prema instituciji od izuzetnog nacionalnog značaja, zbog zastrašivanja i zlostavljanja zaposlenih, zbog osnovanih sumnji za nesavesno finansijsko poslovanje, zbog toga što nije učinio ništa da poboljša osnovne uslove za rad zaposlenih.

Sa druge strane, Savić je nekoliko puta pozivao preko medija glumce na razgovor sa napomenom da reše stvari unutar institucije.

Podsećamo, sve je počelo "aferom zečica" kada je Mirela Krajinović, bivša Plejbojeva zečica, izjavila da se bavi promocijom Narodnog pozorišta kroz svoj magazin "Gloub internešenel". Ispostavilo se da ona zaista ima ugovor sa pozorištem, što je Savić prethodno negirao.

Nedugo nakon zajedničkog gostovanja Mirele Krajinović i direktora Drame Željka Hubača u emisiji Prve televizije i njegovih kritika u Politici na račun repertoara u jubilarnoj 150. sezoni, Hubač je smenjen sa ove funkcije. Nakon toga pobunili su se glumci koji su u javnost izneli nataložene probleme sa kojima se godinama nosi Nacionalni teatar i izneli zahtev za smenjivanje upravnika te institucije Dejana Savića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: