Protest glumaca Narodnog pozorišta, pojavio se i ministar kulture VIDEO

Deo ansambla Narodnog pozorišta u Beogradu stupio je večaras u štrajk. Ranije su već najavili da će danas u 19:45 sati da obustave rad na sat vremena. Na njihovom skupu pojavio se i ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: B92
Foto: B92

Ministar je rekao povodom aktuelnih dešavanja u Narodnom pozorištu da Ministarstvo kulture i Vlada intenzivno razgovaraju, ali da još ne mogu da kažu koji je plan za rešenje problema.

Vukosavljević je istakao da Ministarstvo i premijerka Ana Brnabić, s velikom pažnjom prate stanje u Narodnom pozorištu i prave plan kako bi se donela odluka koja je u najboljem interesu te ustanove kulture.

Upitan zašto odluka još nije doneta kada su prošle tri nedelje od zahteva glumaca za smenjivanje direktora Narodnog pozorišta Dejana Savića, ministar je odgovorio da su "tri nedelje prekratak period da bi se povukli radikalni potezi".

Sindikat Drame Narodnog pozorišta u Beogradu (SINGLUS) održao je večeras jednočasovni štrajk upozorenja kao opomenu zbog neuvažavanja zahteva za smenjivanje upravnika Dejana Savića.

Zaposleni su se okupili od 19.45 do 20.45 u foajeu Scene "Raša Plaović" i drugim prostorijama zgrade Narodnog pozorišta.

Zbog štrajka je 15 minuta kasnila predstava "Važno je zvati se Ernest" u režiji Nikole Zavišića, a glumci su to vreme proveli s publikom u foajeu kojoj su objašnjavali razloge štrajka.

Predsednica sindikata "Singlus" Ivana Nenadović kazala je da bi sledeći korak mogao da bude generalni štrajk i da će do toga doći ako njihovi zahtevi ne budu ispunjeni.

"Glumci ne žele da prestanu da igraju, generalni štrajk nikome nije u interesu, a naši sledeći koraci zavisiće od odluka nadležnih. Polažemo nade u konstruktivni dijalog", kazala je Nenadović za agenciju Beta.

Glumci tog pozorišta nezadovolji su odlukom Savića da smeni direktora Drame Željka Hubača, zbog čega je više od 30 glumaca Narodnog pozorišta potpisalo proglas zahtevajući smenjivanje Savića i preispitivanje razloga za njegovo smenjivanje Hubača.

Pod sloganom "Nije umetnički ćutati", deo ansambla održao je konferenciju na kojoj je objasnio da je smenjivanje Hubača bilo "kap koja je prelila čašu", jer se u radu Narodnog pozorišta problemi dugo gomilaju, a ne rešavaju. Tada je zatražena ostavka Dejana Savića, koji je ansamblu odgovorio pismom u kojem tvrdi da "upravnik Narodnog ima pravo da sam bira saradnike" i da "o bahatosti ne može biti reči".

Pošto je 6. novembra u 22 sata istekao rok koji mu je sindikat Narodnog pozorišta "Singlus" dao da podnese ostavku zbog, između ostalog, "nesavesnog poslovanja kojim je na najgrublji način narušen ugled Narodnog pozorišta", Savić je samo poručio: "Ja ostavku podnositi neću, moj mandat je na raspolaganju Vladi Srbije".

Premijerka Ane Brnabić je tim povodom kazala da žali što mnogi obraćanjem njenoj Vladi žele da skinu odgovornost sa sebe. "Ne mislim samo na direktora Narodnog pozorišta, već i na Upravni odbor. Ne možete da kažete: 'Vlada me je postavila, Vlada neka me smeni', kao što ni UO ne može da kaže: 'Mi ne možemo da rešimo ovu situaciju, pa neka ide nazad, neka je reši Vlada' ", ocenila je nedavno Brnabić.

Pozorište

"Raslo mi je badem drvo" na sceni BDP

Predstava "Raslo mi je badem drvo" Živojina Pavlovića u režiji njegove ćerke Milene Pavlović Čučilović biće premijerno izvedena 29. novembra na sceni Beogradskog dramskog pozorišta, najavili su iz pozorišta.

Pozorište utorak 27.11. 17:58 Komentara: 2
strana 1 od 15 idi na stranu