Novo pismo ansambla NP: Zaštitite nas od sramote kojoj nas izlaže Savić

Umetnici i saradnici Drame Narodnog pozorišta u Beogradu uputili su danas pismo Ministarstvu kulture i informisanja u kojem traže "zaštitu od sramote kojoj ih izlaže upravnik pozorišta Dejan Savić". U pismu navode da se Upravni odbor Narodnog pozorišta ponaša kao da se ništa ne dešava, da se otvara Velika scena dok radovi još nisu završeni, da je Drama ostala bez direktora, kao i da je upravnik Savić privatizovao zvanični sajt pozorišta.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 31.10.2018.

10:55

Novo pismo ansambla NP: Zaštitite nas od sramote kojoj nas izlaže Savić
Foto: Screenshot, Youtube

Prenosimo vam njihovo pismo u celosti:

"Prošlo je više od dve nedelje kako je grupa glumaca i članova ansambla Drame izrazila javni protest povodom dešavanja u Narodnom pozorištu na početku jubilarne sezone i zatražila smenu upravnika Dejana Savića.

Naš zahtev smo artikulisali u sedam tačaka i uputili ga Upravnom odboru Narodnog pozorišta koji se proglasio nenadležnim za odgovor na šest od sedam u dopisu izloženih razloga za smenu upravnika Savića. Pritom, Upravni odbor je tom prilikom naznačio da je „doneo odluku o prenameni sredstava koja je imala za posledicu pomeranje predstave Nečista krv sa 2018. na 2019. godinu“, čime je ugrožen repertoar Drame u jubilarnoj sezoni, na osnovu „dobijenog dopisa Ministarstva kulture i informisanja“.

U međuvremenu, protestu se pridružila značajna većina članova Drame, kao i brojni drugi zaposleni iz Pozorišta.

Iako je ministar kulture, gospodin Vukosavljević, javno izneo stav da prati situaciju u Narodnom pozorištu, da ima mehanizme da reaguje i da će blagovremeno reagovati, reakcija je izostala!

I dok čekamo reakciju, Drama je ostala bez umetničkog direktora, uprava čiju smenu tražimo se ponaša kao da se ništa ne događa, Savić je privatizovao veb sajt teatra koristeći ga za obračun sa zaposlenima koji su u protestu, u ime Pozorišta svečano otvara Veliku scenu na kojoj nisu završeni predviđeni radovi, ignoriše niz značajnih problema koji su nastali i nastaju njihovim greškama u rukovođenju Kuće (poput juče otkazanog, a u repertoaru za novembar najavljenog gostovanja predstave „Balkanski špijun“ na regionalnom festivalu u Brčkom) i time i dalje nanosi štetu Nacionalnom teatru.

Poštovani, vaša je obaveza da sprečite ovo očigledno urušavanje institucije u godini jubileja.

Vaša je obaveza da nas zaštitite od sramote kojoj nas izlaže Dejan Savić.

Vaša je obaveza da nam omogućite da nastavimo sa razvojem svojih već dokazanih umetničkih potencijala, koje su prepoznali i publika i kolege iz zemlje i regiona.

Umetnici i saradnici Drame Narodnog pozorišta u Beogradu"

Podsećamo, nakon smene direktora Drame NP Željka Hubača, deo ansambla stao je u njegovu odbranu rekavši da se radi isključivo o političkoj smeni i da je Hubač čovek koji je doneo rezultate Narodnom pozorištu. Na njegovo mesto imenovan je reditelj Jug Radivojević, koji je prvobitno odbio poziciju iz moralnih razloga. Upravni odbor je, međutim, konstatovao da Radivojević nije na pravni način odbio rešenje, ponudu i aneks ugovora kojim se postavlja na mesto direktora sektora Drame. Deo ansambla je takođe tražio i smenu upravnika Dejana Savića.

Iz Narodnog pozorišta su najavili da će, nakon tromesečne rekonstrukcije zgrade, Velika scena biti otvorena večeras. Reč je o gala koncertu povodom Nacionalnog dana Republike Koreje. Solisti su naši prvaci Opere Jadranka Jovanović, Jasmina Trumbetaš Petrović, Dušan Plazinić i Ivan Tomašev, specijani gost je bariton iz Koreje Tae Jong Jang, a orkestrom Narodnog pozorišta upravljaće dirigent Dejan Savić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: