Zaječar: Borko Perić najbolji glumac, "Balkanski špijun" najbolja predstava

Na 27.pozorišnom festivalu "Dani Zorana Radmilovića", koji je večeras završen u Zaječaru, za najboljeg glumca proglašen je Borko Perić iz Satiričkog kazališta "Kerempuh" iz Zagreba, a najbolja predstava po izboru publike je "Balkanski špijun" beogradskog Narodnog pozorišta.

Kultura

Izvor: Tanjug

Utorak, 23.10.2018.

11:05

Zaječar: Borko Perić najbolji glumac,
Foto: Promo

Žiri 27. Festivala "Dani Zorana Radmilovića", u sastavu: Nebojša Bradić, predsednik, dr Miroslav Radonjić, član i dr Nenad Novaković, član, doneo je odluku da nagradu za najbolje glumačko ostvarenje na Festivalu većinom glasova dodeli Borku Periću, za ulogu Vjekoslava Kralja u predstavi "Ustav Republike Hrvatske" Satiričkog kazališta "Kerempuh" iz Zagreba.

Kako stoji u obrazloženju žirija koje je na svečanosti dodele nagrada pročitao član žirija dr Miroslav Radonjić, "u pravom sazvežđu izvanrednih glumaca koji nastupaju u izabranim predstavama na ovogodišnjim "Danima" izdvojio se Borko Perić u ulozi intelektualca koji liči na šekspirovskog klovna sa šačicom ljudske prašine u ruci, što zabavlja i objašnjava, osvešćuje i pročišćava".

"Borko Perić i ansambl predstave "Ustav Republike Hrvatske" još jednom dokazuju da je život jači od dogme i da je pozorište prvenstveno ogledalo svog vremena", naveo je žiri.

Zahvaljujući na nagradi, Perić je istakao da je počastvovan i dirnut što je dobio nagradu.

Istakao je da je ansambl Satiričkog kazališta "Kerempuh" u Zaječaru zbog divne publike osetio pravo pozorišno čudo, koje se ne oseća svaki put kada igraju neku predstavu.

Žiri u istom sastavu doneo je odluku da Nagradu za vizuelni identitet "Krstomir Milovanović" većinom glasova dodeli predstavi "NAŠI DANI" Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke.

"Scenografija Dragane Purković Macan i kostimi Jelene Vidović otelotvorili su upečatljiv, osoben i efektan vizuelni identitet celokupne predstave, delujući, pri tome, funkcionalno i u potpunom skladu s tematsko-idejnom okosnicom dramskog teksta i rediteljskim rešenjima", stoji u obrazloženju žirija.

Nagradu publike, prosečnom ocenom 9,80, dobila je predstava "Balkanski špijun" Dušana Kovačevića u režiji Tanje Mandić Rigonat, u izvođenju ansambla Narodnog pozorišta iz Beograda.

Nagradu je primio Željko Hubač, direktor drame Narodnog pozorišta u Beogradu, koji je podsetio da je prvo izvođenje "Balkanskog špijuna" posle Beograda bilo u Zaječaru iz prostog razloga što ceni ovu publiku i ovaj festival i u ovom trenutku nagrada Narodnom pozorištu puno znači, navedeno je u saopštenju.

Odlukom žirija, kojim je predsedavao glumac Ivan Bekjarev, pobednik 1. Festivala malih pozorišnih formi je Nebojša Dugalić za ulogu u monodrami "Ispovest Dimitrija Karamazova" Fjodora Dostojevskog.

U obrazloženju žirija stoji da je ispovest Dimitrija Karamazova predstavlja monodramsku adaptaciju jednog dela romana F.M.Dostojevskog "Braća Karamazovi", ali u režiji i igri Nebojše Dugalića imali smo utisak kao da je ceo roman pred nama.

Dugalić je biranim sredstvima i diskretnom igrom uspeo da uverljivo izgradi lik Dimitrija Karamazova i da problem tog lika na majstorski način predstavi gledaocima, naveo je žiri.

Specijalna nagrada ovog festivala pripala je predstavi "Brevrovizija", dramske družine A, koju je predstavio Vladimir Cvejić i predstavi "Bobočka ili drugih 100 stranica Filipa Latinovića", teatra "Moruzgva" iz Zagreba, a u izvođenju Ecije Ojdanić i Roberta Othela.

U čast nagrađenih nastupio je Umetnički ansambl kineske provincije Henan koji čine dve profesionalne trupe.

Jedna je Umetnička trupa pesama i igara provincije Henan, a druga Džongjue Šaolin Zen borilačka akrobatska trupa.

U okviru bogatog programa, kroz igračke, pevačke, plesne tačke, elemente sečuanske i ju opere, kao i uz melodije odsvirane na tradicionalnim kineskim istrumentima publici je bilo omogućeno da oseti duh kineskog folklora i kulturnog nasleđa u njegovoj autentičnosti.

Svečanosti dodele nagrada predhodila je promocija knjige "Četiri ludila" Miloša Latinovića o kojoj je govorio dr Miroslav Miki Radonjić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: