Jug Radivojević na čelu Drame u Narodnom pozorištu umesto Hubača

Narodno pozorište saopštilo je danas da je, na osnovu Statuta i ovlašćenja upravnika, Dejan Savić doneo odluku da prvi čovek Dramskog sektora naše najveće i jedne od najznačajnijih institucija kulture, u narednom periodu bude Jug Radivojević, ugledni i afirmisani pozorišni i filmski reditelj.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 15.10.2018.

14:19

Jug Radivojević na čelu Drame u Narodnom pozorištu umesto Hubača
Foto: Thinkstock

Primadona Opere, proslavljeni sopran Jasmina Trumbetaš Petrović, vodiće ovaj muzičko-scenski sektor ka novim uspesima. Namera je da Narodno pozorište, povodom jubilarne sezone, ali i posle nje, izmeni vizuru dramskog repertoara, koji će, kao i do sada, biti okosnica umetničkog prepoznavanja nacionalne kuće.

Osim ovoga, u prvi plan je izbila i potreba za većim angažovanjem dramskih umetnika, kao i drugih umetničkih stvaralaca sa stalnim angažmanom u kući. Najzad, neophodno je proširiti krug spoljnih saradnika Drame, dajući priliku i nekima koji do sada nisu dobili šansu da se pojave na scenama Pozorišta, a svojim talentom i umećem to zaslužuju. Pred Operskim sektorom su zahtevi za popunom ansambala Hora i Orkestra, kao i zadatak postepenog podmlađivanja solističkog korpusa, uz osavremenjivanje delovanja ove umetničke grupacije nastupima na otvorenom, gostovanjima po zemlji, realizovanjem trajnih snimaka i velikih projekata, što će biti obaveze novog rukovodstva.

Legendarni baletski umetnik Konstantin Kostjukov ostaje na čelu direkcije Baleta, s obzirom na to da ovaj umetnički sektor takođe očekuje ozbiljna popuna i podmlađivanje ansambla, finalizovanje dugogodišnjih aktivnosti oko rešavanja statusa profesionalnih igrača te velika premijera i niz gostovanja naredne godine.

Uz zahvalnost na radu i angažovanju, dosadašnji direktori Željko Hubač i Janko Sinadinović vraćaju se svojim redovnim dužnostima, dramaturga i operskog prvaka u Narodnom pozorištu, ostajući u najužem umetničkom timu koji će kreirati profil Drame i Opere.

Dosadašnji direktor Drame Željko Hubač nije želeo da komentariše svoju smenu s mesta direktora Drame Narodnog pozorišta.

Inače, kako navodi Tanjug, već mesecima javno kritikuje nedostatak novca za postavljanje novih predstava na repertoar Drame Narodnog pozorišta u Beogradu.

"Iako je Drama jedini sektor u Narodnom pozorištu koji na blagajni zarađuje više od rashoda za održavanje repertoara, 'nagrađeni' smo tako što smo ove godine dobili najmanji budžet za produkciju u poslednje četiri godine", kazao je Hubač nedavno za beogradske medije.

On je naglasio da je Drama Narodnog pozorišta u godini jubileja kada se proslavlja 150. sezona, došla u situaciju da posle premijere "Balkanskog špijuna", sledeću premijeru, Stankovićevu "Nečistu krv", u režiji Milana Neškovića, ima u najboljem slučaju tek početkom aprila 2019. godine.

"Dakle, u jubilarnoj sezoni nećemo imati premijeru punih sedam meseci, a to će se odraziti pogubno na ukupan repertoar i u narednoj sezoni", rekao je Hubač za beogradske medije.

Janko Sinadinović, dosadašnji direktor Opere našeg nacionalnog teatra, takođe, nije želeo da komentariše svoju smenu.

Upravnik Narodnog pozorišta Dejan Savić rekao je da je sve o smeni Hubača i Sinadinovića napisano u saopštenju Narodnog pozorišta u Beogradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: