"Joakim InterFest" od 9. do 15. oktobra u Kragujevcu

Međunarodni pozorišni festival "JoakimInterFest", 13. po redu, biće održan od 9. do 15. oktobra u Knjaževsko-srpskom teatru.

Kultura

Izvor: Tanjug

Sreda, 26.09.2018.

16:35

Foto: Thinkstock

U zvaničnoj konkurenciji će se naći šest predstava iz Rusije, Slovenije, SAD, Hrvatske, Republike Srpske i Srbije, a o nagradama će odlučuvati žiri u sastavu: glumac Zijah Sokolović, reditelj Ivana Vujić i kostimograf Jelena Janjatović.

Selektor Miloš Latinović objašnajva da selekcija ovogodišnjeg festivala "Joakim InterFest" predstavlja težnju aktuelizacije teatra ne samo spram onoga o čemu "želi da priča", dakle temi i društvenom okviru, nego i onim vertikalama koji ga definišu kao živu materiju, podatnu za oblikovanje, u kontekstu motiva koji su presudni za njegov nastanak, praktičnog delanja u kontekstu postupka ili sledu linija umetničke nadgradnje.

Latinović kaže da je izabrao slogan "Teatar, to je sada", jer on u najboljem svetlu akcentuje važan umetnički trenutak u kojem deluje teatarski (u)poslenik i spretno i tačno objedinjuje i u neraskidivi snop povezuje, na prvi pogled razuđenu repertoarsku celinu ovogodišnjeg Joakim InterFesta.

"Pozorište živi i diše u sadašnjosti, ne po bibliotekama i arhivima. U pozorištu danas, bilo gde na svetu, autor je prisutan kao živo ljudsko biće", napisao je Piter Bruk u svojoj knjizi "Suština milosrđa" i to ćemo proveriti i verujem doživeti u Kragujevcu tokom ovih sedam oktobarskih dana", istakao je Latinović.

Program će obuhvatiti predstave "Mesec dana na selu" Ivana Sergejeviča Turgenjeva u režiji Borisa Leonidoviča Miljgrama (Permski akademski "Teatar-Teatar", Rusija), "Korešpodencija" Borislava Pekića u režiji Gorčina Stojanovića (Zvezdara teatar), "Zadnje lune" Furia Bordona u režiji Dušana Mlakara (Gledališče Koper, Slovenija).

Na programu su i "Izbeglica" Milana Dragičevića ("Sudbina Theater Company”, SAD), "Sabirni centar" Dušana Kovačevića u režiji Marka Misirače (Narodno pozorište Republike Srpske, Republika Srpska), "Ustav Republike Hrvatske" Ante Tomića i Rajka Grlića u režiji Vinka Brešana (Satiričko kazalište "Kerempuh", Hrvatska).

U čast nagrađenih biće izvedena predstava "Moja ti" Olge Dimitrijević u režiji Aleksandre Milavić Dejvis (Atelje 212, Beograd/Sterijino pozorje, Novi Sad).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

14 h

Podeli: