Teatar iz Sankt Peterburga u Ateljeu 212

Predstava “Duga božićna večera” Dramskog teatra na Vasiljevskom biće odigrana u četvrtak 20. septembra na sceni “Mira Trailović” u Ateljeu 212.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Promo
Foto: Promo

Režiju potpisuje Ruslan Nanava, a igraju Tatjana Kalašnikova, Svetlana Ščedrina, Arsenij Micik, Asija Iškinina, Bulat Šamsutdinov, Nikita Čekanov, Roman Zajdulin i Ana Zaharova.

Autor komada je poznati američki dramski pisac i kritičar Tornton Vajlder. Objavio je 13 pozorišnih komada, među kojima je i “Duga božićna večera”, napisana 1931. godine.

U ovom delu, kao i u mnogim drugim, Vajlder je pokušao da prodre do tajnog smisla bitisanja, da shvati uzročno-poslednične veze ljudskog opstajanja.

Članovi mlade američke porodice Bajard okupljaju se oko velikog stola sa obaveznom pečenom ćurkom. Ova tradicija se nikada ne krši. Radnja skače od jednog Božića ka drugom, ljudi se rađaju, odrastaju, stare i umiru. Za devedeset godina se promenilo četiri generacije, ali porodično okupljane za stolom uvek je isto svakog Božića. Gledamo postepeno umiranje kuće.

Predstava traje dva sata i 15 minuta bez pauze.

Pozorište

Nenad Jezdić tri puta sanjao pokojnog glumca čiju je nagradu dobio sinoć

Otvaranjem izložbe i predstavom Sirano, Narodnog pozorišta iz Beograda, sinoć su u Kulturnom centru u Gornjem MIlanovcu počeli Dani Mije Aleksića. U čast slavnog glumca, koji je rođen u gornjomilanovačkom selu Gornja Crnuća, ustanovljena je i nagrada "MIja Aleksić- biti glumac", a prvi laureat je Nenad Jezdić. On je, ovom prilikom, podelio zanimljiv san u kojem mu se ukazao pokojni Mija Aleksić.

Pozorište četvrtak 27.09. 13:10 Komentara: 9

"Zaustavite Zemlju, hoću da izađem"

Na sceni “Moderna Garaža”, u petak 12. oktobra, premijerno će biti izvedena predstava "Zaustavite Zemlju, hoću da izađem” koja je autorski projekat Hadži Petra Božovića, po komadu Željka Mijanovića.

Pozorište ponedeljak 24.09. 18:59 Komentara: 3

"Nijedna predstava Bitefa nije izazvala ushićenje publike, osim koncerta"

Pod sloganom ”Svet bez ljudi” od 13. do 22. septembra u Beogradu je održan 52. Bitef. Jedan od najznačajnijih evropskih pozorišnih festivala uhvatio se u koštac sa važnim pitanjima koja u poslednje vreme dominiraju u svetu – ksenofobija, rasizam, netolerancija, porast ekstremne desnice i kršenje ljudskih prava. U pitanju je, kako je objasnio umetnički direktor i selektor festivala Ivan Medenica, svet bez pravih ljudi, svet uoči apokalipse i fenomen smrti. Domaća pozorišna scena za B92 daje osvrt na to kako je Bitef odgovorio na ove zadatke i da li je ispunio očekivanja.

Pozorište nedelja 23.09. 16:05 Komentara: 15
strana 1 od 7 idi na stranu