Premijera plesne predstave "San letnje noći"

Premijera nove plesne predstave "San letnje noći" biće premijerno izvedena 23. jula u okviru Festivala plesnog teatra u Tivtu.

Izvor: B92
Podeli
Foto Bitef
Foto Bitef

Plesna predstava "San letnje noći" nastavak je repertoarske politike BITEF dens kompanije da publici predstavi različite stilove savremenog koreografskog teatra, kroz plesna "čitanja" velikih dela svetske književnosti.

Posle "Otela", "Magbeta" i "Soneta", ovo je četvrti plesni komad koji za svoje idejno polazište koristi dela Vilijama Šekspira.

"Savremena plesna predstava San letnje noći polazi od Šekspirove konstatacije "Čovek je tek magarac, ako bi hteo da razlaže san", smeštajući tog čoveka u budući vek transhumanizma", navodi koreograf Isidora Stanišić.

Programiranje snova, reorganizacija zvezda i pobrojavanje latica na "krevetu od ruža", navodi ona, karakteristike su kiborga, koje za posledicu, kako dodaje, imaju insomniju i trajno ukidanje sna. Predstava počinje od prediktovane budućnosti u kojoj Interfejs mozak-računar više ne prepoznaje imaginaciju ili emociju kao vrednost.

"Kroz iznenadne bleskove sećanja, predstava se kreće vremenski unazad razotkrivajući put evolucije koji, kada ga je čovek preuzeo - postaje dekadentan. Ljudska opsednutost artificijelnom inteligencijom "AI" neodoljivo podseća na magareće "IA" koje nam Šekspir duhovito predviđa. Šala na sopstveni račun, možda je najbolji način da se čovek prene iz večite jave", poručila je ona.

Predstava se realizuje uz podršku Sekretarijata za kulturu grada Beograda i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Pozorište

strana 1 od 5 idi na stranu