Počinje Novi tvrđava teatar u Čortanovcima

Pod sloganom "Pre no što roboti preuzmu svet", danas u vili "Stanković" u Čortanovcima počinje 5. festival "Novi tvrđava teatar".

Kultura

Izvor: Tanjug

Utorak, 03.07.2018.

08:37

Počinje Novi tvrđava teatar u Čortanovcima
Foto: Tvrdjavateatar.com

Do 8. jula biće izvedeno šest predstava: "Baruffe" u režiji Vita Taufera i koprodukciji Gledališča Koper, Slovenskog gledališča Trst, Gradskog pozorišta Pula, Pozoriša Nova Gorica (Slovenija), "Šuplji kamen" u režiji Tatjane Mandić Rigonat i produkciji UK "Vuk Karadžić", "Prostor za revoluciju" Isidore Stanišić (Bitef dance company).

Na programu su i "Evgenije Onjegin" Pozorišta mladih Novi Sad u režiji Borisa Liješevića, "Parada" Tudor Vianu teatra iz Rumunije, u režiji Kozmina Kretua, i "Kralj Lir" Narodnog pozorišta Sarajevo u režiji Diega de Bree.

Umetnička direktorka i selektorka festivala Vida Ognjenović, objašnjavajući slogan ovogodišnjeg izdanja, kaže da su robot i glumac binarna opozicija, jer je pozorište sigurna kuća za humano doživljavanje i shvatanje sveta.

"Zato i kad roboti pobede i veštačka inteligencija preuzme na sebe osmišljavanje svega, i tada će, uz poeziju i neke druge umetnosti, pozorište ostati izvan njenih moći, kao nepokoreni vrt nekodiranih čuda. Evo i ovaj naš, peti po redu, festival Novi tvrđava teatar nastoji da za to bude dobar primer", naglasila je Ognjenović, uverena da je suština pozorišta u živoj umetničkoj igri u određenom prostoru, pred publikom čija je pozornost sastavni deo tog čina.

U žiriju su reditelj Filip Markovinović, direktor Novosadskog pozorišta/Ujvideki Szinhaz Valentin Vencel i glumica Gordana Đurđević Dimić.

U slučaju kiše, predstave će se igrati u Novosadskom pozorištu.

Ulaznice koštaju 700 dinara, a komplet za svih šest predstava 3.500 dinara.

U cenu karte uračunat je prevoz od Novog Sada do Čortanovaca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: