Čuveni Balet Trokadero od Monte Karla na sceni Pozorišta na Terazijama

Čuveni i autentični Balet Trokadero od Monte Karla nastupiće večeras i sutra na sceni Pozorišta na Terazijama u okviru programa Beogradskog festivala igre.

Kultura

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 26.03.2018.

11:25

Čuveni Balet Trokadero od Monte Karla na sceni Pozorišta na Terazijama
Foto: Belgradedancefestival.com

Osnovana pre više od 40 godina u cilju predstavljanja tradicionalnog baleta kroz parodiju i zamenu uloga među polovima, ova trupa je nekada nastupala u kasnim terminima na off Brodveju. Zahvaljujući spoju dobrog poznavanja repertoara, komičnih situacija na sceni i zapanjujućom tehnikom muškaraca na vrhovima prstiju, poneli su status pozorišnog fenomena.

Profesionalni muški igrači izvode niz baletskih naslova, negujući poseban manir u predstavljanju "gvozdenog" ruskog stila. Komedija se postiže preuveličavanjem slabosti, scenskih nezgoda i podvlačenjem bajkovite banalnosti ozbiljne igre.

Na današnjoj konferenciji za novinare u Nacionalnoj fondaciji za igru plesač Rafaele Mora najavio je program nastupa čuvene ljujorške trupe u Beogradu.

"U Beograd smo stigli sa nekom vrstom repertoara koji je naš zaštitni znak. Na početku predstave igraćemo deo iz 2. čina baleta Labudovo jezero. To je prepoznatljivi deo klasičnog baleta koji publika obožava.

Ovog puta smo se osim "Esmeralde", baleta koji je nastao po delu Viktora Igoa i koji predstavlja tradicionalni ruski balet, odlučili za Rajmondino venčanje, aristokratski balet gde su balerine jako lepo obučene i sa dijademama na glavama. Za kraj programa odlučili smo se za moderan balet, jer mi jesmo moderna baletska kompanija", kazao je Mora.

Robert Karter, još jedan od plesača svetski priznate trupe Balet Trokadero od Monte Karla, napominje da je izuzetno važna otvorenost za različite kulture unutar plesne trupe kojoj pripada.

"Važno nam je da nam igrači otkriju čemu se to publika smeje kada nastupamo u zemljama iz kojih oni potiču. Nije bilo mnogo igrača u Baletu Trokadero od Monte Karla iz ovog dela Evrope. Doduše, bio je jedan Mađar...Cilj nase igre je da se dosegne komično i duhovito, ali svakakao sa merom", kazao je Karter.

On je dodao da je nekada činjenica da igramo konzervativni, stari repertoar smešna.

"Pa ti koraci koji su izašli iz mode su nam jako smešni. Pokušaj da budemo jako delikatni kao muškarci takođe može da bude jako smešan. Nešto humora dođe i od preterivanja i greški koje nam se potkradu na sceni", kazao je Karter.

Konferenciji za novinare prisustvovao je i Kajl Skat, američki ambasador u Beogradu.

"Kada je Balet Trokadero od Monte Karla počeo da izvodi predstave, to je bilo šokantno za publiku, jer su muškarci oponašali balerine. Njihovom jedinstvenom mešavinom klasičnog baleta i humora onu su osvojili pozorišne scene svuda po svetu. Članovi ove trupe su klasični plesači sa dozom humora. U Americi se sada Balet Trokadero od Monte Karla smatra dobrim uvodom za decu koja žele nešto da saznaju o baletu", kazao je Skat.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: