"Sve je mnogo normalnije od kada je Poljska deo EU"

Poljski teatar igre iz Poznanja prvi put gostuje u Beogradu i predstaviće se sutra u "Madlenianumu" sa predstavom "Četrdeset" u koreografiji Norvežanina Jua Stromgrena.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.03.2018.

17:08

Foto: Tanjug / Rade Preliæ

Predstava, koju će publika gledati u okviru Beogradskog festivala igre, prati Ursulu od njenog rođenja 1973. do rođendana 2013.

"To nije samo priča o jednoj Poljakinji, već o čitavoj zemlji, svim promenama kroz koje je prošla tokom četiri decenije. Kroz Ursulin život može se videti šta se sve dešavalo u Poljskoj tokom 40 godina", objasnila je Tanjugu igračica Ursula Bernat Jaloha.

Za nju najveću promenu Poljska je doživela ulaskom u Evropsku uniju.

"Sada su granice otvorene. Mi smo mnogo otvoreniji. Sve je mnogo normalnije nego što je bilo. Još uvek ima dosta ograničenja, ali možemo da putujemo gde želimo. Posebno je to važno za mlađu generaciju", istakla je Bernat Jaloha i dodaje neki kažu da standard u Poljskoj još uvek nije dobar, dok drugi smatraju da je mnogo bolji.

Direktorka Poljskog teatra igre Ivona Pašinska i menadžer Andrej Kricka ističu vrlo zanimljiv pogled stranog koreografa na poljsko društvo i ženu iz Poljske, a Bernat Jaloha kaže da komad obiluje humorom.

"Vrlo je lepo videti ko smo i kakvi smo, kako se ponašamo, kako živimo, i to u ovoj ne baš realističnoj predstavi", istakla je jedna od 17 igrača na sceni.

Ona naglašava da je "Četrdeset" zapravo kao film, komedija sa mnogo neuobičajnih i duhovitih situacija i detalja.

"Komad je veoma duhovit i možete videti Ursulu kao bebu, tinejdžerku i zrelu ženu u raznim komičnim situacijama, ali i sve njene trenutke sumnje, nadanja, borbe, izbora i nepredviđenih situacija", objasnila je Bernat Jaloha.

Za nju lično je bilo najzanimljivije što je prvi put morala i da glumi, da pažnju posveti i tekstu, a ne samo pokretima, što joj je na početku bilo teško, da bi onda postalo zabavno.

Koreograf Ju Stromgren pre četiri godine je kreirao komad "Četrdeset" za Poljski plesni teatar povodom njegovog 40. rođendana.

Danas ta kompanija ima priznato mesto na svetskoj mapi savremene igre i posvećena je predstavljanju pre svega svoje zemlje, tradicije, istorije na moderan način, što je, prema rečima direktora, istovremeno velika odgovornost i privilegija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: