Jelena Bogavac: "Samo pozorište, ne rešavamo nacionalni sukob"

Premijera predstave "Lift - Slobodan šou", po tekstu Jelene Bogavac, u režiji Nenada Todorovića i izvođenju glumačkog ansambla Narodnog pozorišta iz Prištine sa sedištem u Gračanici, biće održana večeras na Velikoj sceni Narodnog pozorišta.

Kultura

Izvor: Tanjug

Nedelja, 18.03.2018.

12:59

Jelena Bogavac:
Foto: Tanjug / Rade Preliæ

Predstava o kojoj su već tokom priprema izveštavali najveći svetski mediji, prvi put je izvedena 6. marta u Domu kulture u Gračanici.

Kako navode autori, publika će gledati "mjuzikl o tragičnoj sudbini jednog čoveka i nacionalnog vođe, njegove porodice i njegovog naroda, o jednom nesrećnom vremenu i generacijama čiji su pripadnici bili u njemu voljni akteri i(li) češće nevoljne žrtve i svima nama koji u posledicama toga i dalje živimo".

Jelena Bogavac je za Tanjug rekla da je reč o postdramskom teatru i da je cilj predstave da na postmoderan način u sadašnjem vremenu suočavamo i sudaramo različite sadržaje koji mogu biti stilski ujednačeni.

"Važno je da naše pozorište u koje verujemo izaziva zapitanost nad različitim ideološkim i sociološkim političkim društvenim tumačenjima. Tema predstava je u jednom momentu podelila javnost na one koji navijaju za i one koji navijaju protiv. Svi gube iz vida da smo napravili pozorišnu predstavu bez ambicije da rešimo dubok nacionalni sukob koji je i dalje kipuć." rekla je Bogavac.

Ona napominje da pozorište i u ovim surovim marketinškim uslovima može da bude živo i da kroz silne spinove ipak može da utiče na javnost i otvori društveni dijalog na bilo koju temu.
Foto: Tanjug / Rade Preliæ
"Pozorište na najbolji načina relaksira društvo, otvarajući mogućnost dijaloga, koji nadilazi zakazani boks meč između ovih i onih...naših i vaših koji god da su jedni ili drugi" kazala je Bogavac.

Posebnu meru predstave prema njenim rečima predstavlja mladost glumaca koji će večeras izaći pred publiku u Narodnom pozorištu.

"To su takozvane Miloševićeve bebe... Deca rođena devedestih godina čije su biografije izuzetno vezane za ogromsnu i tešku hronologiju globalnih ratnih zbivanja na Kosovu. Većina glumaca u predstavi je baš rođena na Kosovu. Interesanto je pitanje ko su zapravo ljudi koji su porasli iz teških godina iza nas" kazala je Bogavac.

Uloge u predstavi tumače Ivana Kovačević, Dejan Cicmilović, Milorad Kapor, Anika Grujić, Milena Jakšić, Jelena Orlović, Tamara Tomanović, Jovan Zdravković, Uroš Novović, Vasilj Adžić i Marko Panajotović.

Kompozitor je Marko Grubić, scenograf Vuk Dautović, a kostimograf Aleksandar Kovačević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: