"Ne drami, dođi na FIST!"

Pod sloganom "Ne drami, dođi na FIST!", danas počinje 13. Festival internacionalnog studentskog teatra (FIST), čiji će se programi odvijati do 23. marta na desetak lokacija u Beogradu.

Kultura

Izvor: Tanjug

Subota, 17.03.2018.

11:00

Thinkstock / Ilustracija

Glavni program čini sedam predstava iz Holandije, Litvanije, Poljske, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije.

Tri nagrade najboljima dodeliće žiri koji čine glumica Iva Stefanović, dramaturškinja Tijana Grumić i pozorišna rediteljka Jovana Tomić.

Na otvaranju u Ustanovi kulture "Vuk Karadžić" premijerno će biti izvedena predstava u produkciji FIST-a - "Prvi dan" u režiji Pavla Terzića, a po tekstu Davida Jakovljevića.

Ideja ovogodišnjeg FIST-a je, kako ističu organizatori, aktivacija mladih kroz pozorište.

Imajući to u vidu, predstava koja otvara festival na jedan farsično tragičan način, pokušava da otkrije zbog čega je mladalačka ambicija danas ravna nuli i u kolikoj meri nas je tehnologija obuzela, objasnili su organizatori FIST-a.

Tokom sedam dana trajanja festivala, pored glavnog programa, održavaće se i edukativni program u KC "Baraka" i tribine u kafiću "Sprat" (Cetinjska 15).

Neke od tema koje će se obuhvatiti su "Savremeni ples i igra", "Kreativne industrije i mladi u Srbiji".

Za najmlađe pripremljene su lutkarske predstave i radionice u pozorištu lutaka "Pinokio".

U cilju promocije pozorišne umetnosti, a u saradnji sa turističkom agencijom "Coral" svi posetioci festivala dobiće FIST pasoš, koji im omogućava, ukoliko pogledaju najmanje pet predstava tokom FIST-a, da osvoje nagradno putovanje u neki od evropskih gradova.

FIST je jedan je od malobrojnih festivala u svetu koji su organizovani isključivo od strane studenata.

Osnovan 2005. godine na inicijativu studenata Katedre za menadžment i produkciju pozorišta, radija i kulture Fakulteta dramskih umetnosti, iz godine u godinu potvrđuje svoje mesto kao značajan pozorišni i festivalski događaj na kulturnoj mapi Beograda.

Ulaz na sve programe FIST-a je besplatan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: