Komične tragedije našeg vremena na "Danima komedije" u Jagodini

Selektor 47. Pozorišnog festivala najboljih komediografskih ostvarenja Srbije "Dani komedije", teatrolog i pozorišni kritičar dr Ana Tasić, predstavila je repertoar festivala, na kome će, kako je rekla, prevladavati crne komedije.

Kultura

Izvor: Tanjug

Utorak, 23.01.2018.

17:43

Komične tragedije našeg vremena na
Facebook/Фестивал-Дани-комедије / Ilustracija

Reč je o predstavama koje se ponekad nalaze na granici komičnog i tragičnog izraza, objasnila je Tasić na konferenciji za novinare i dodala da je "selekcija festivala rezultata ponuđenih dela".

"Program ne može biti odraz imaginarne produkcije, veće je (subjektivno) ogledalo postojeće", rekla je ona i istakla da "ova pozorišna sezona u Srbiji nije donela mnogo komedija, još manje kvalitetnih".

Tasić je rekla da izvan grupe izabranih predstava za ovogodišnji festival, bilo još nekoliko ponuđenih, "ali njihove ukupne vrednosti nisu bile na zadovoljavajućem nivou".

"Zato sam se u par slučajeva odlučila za predstave koje su u celini kvalitetnije, iako nisu čiste komedije, pre nego za predstave koje su kvalitativno mnogo slabije, a jesu čistije komedije", rekla je Tasić.

Tu pre svega mislim na subotičku predstavu "Avgust u okrugu Osejdž" pa i na kikindsku "Smrt čoveka na Balkanu", objasnila je Tasić.

"Iako, verovatno neće izazvatki provale smeha, one imaju dovoljno elemenata komičnog, da bi se kvalifikovale za učešće na festivalu smeha", rekla je Tasić.

Imajući ovo u vidu, pod naslov festivala je: "Komične tragedije našeg vremena", zaključila je Tasić.

Festival će biti održan pod poktroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja i Skupštine grada Jagodine, a po tradiciji traje od 20. do 27. marta.

Prva predstava u konkurenciji za nagrade, na otvaranju festivala ove godine, po izboru Tasićeve je "Urnebesna komedija" Dušana Kovačevića, režija Marko Manojlović u izvođenju Atelje 2012.

Sledećeg dana, 21.marta na programu je "Smrt čoveka na Balkanu" tekst i režija Miroslav Momčilović u izvođenju Narodnog pozorišta Kikinda. Trećeg dana, 22.marta, je predstava "Amateri" Borivoja Radaković, režija Andrea Ada Lazić u izvođenjuu Narodnog pozorišta "Bora Stanković" Vranje.

Na repertoaru 23.marta je "Avgust u okrugu Osejdž" autor Trejsi Lets, režija Aleksandar Božin, u izvođneju Narodnog pozorišta Subotica.

"Florentinski šešir" Ežen Labiš, režija Darijan Mihajlović u izvođnje Pozorišta "Boško Buha", peta je predstava na "Danima komedije" i biće na programu 24.marta

Šesta predstava je "Moj deda je aut" Dušana Jankovića, režija Đurđa Tešić u izvođenju Beogradskog dramskog pozorišta.

Poslednja predstava u zvaničnoj konkurenciji je "Sumnjivo lice" Branislava Nušića, režiser Andraš Urban u izvođenju Narodnog pozorišta Beograd.

Nagrade su statuete ćuran, za najbolju predstavu, režiju, scenografiju, tekst, za mladog glumca i glumicu, epizodnu ulogu...

Najbolja predstava po oceni stručnog žirija, dobija nagradu "Mija Aleksić", a najsmešnija, po oceni publike nagradu, "Miodrag Petrović Cckalja".

"Zlatnog ćurana" za životno delo ove godine je dobio doajen srpskog glumišta Predrag Ejdus.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: