"Evgenije Onjegin" premijerno u Narodnom pozorištu

Dugo očekivani balet "Evgenije Onjegin" na muziku P. I. Čajkovskog izveden je na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.

Kultura

Izvor: Tanjug

Nedelja, 24.12.2017.

10:00

Prinscreen YouTube

Koreografiju, režiju i libreto ovog poznatog baleta uradila je Lidija Pilipenko uz asistenciju Duške Dragićević.

Tačni, nadahnuti i spremni na velika dela bili su večeras Jovan Veselinović u naslovnoj ulozi i Bojana Žegarac Knežević koja je na sceni Narodnog pozorišta oživela Tatjanu.

Ceo ansambl Narodnog pozorišta podržao je ideju Lidije Pilipenko da uvažavajući pravila stvaranja libreta, Puškinovo delo prevede u baletsku umetnost ne samo oživljavajuci lik Evgenija Onjegina, nego uključujući sve glavne likove: Tatjanu, Lenskog, Olgu, dadilju Filipjevnu i kneza Grijenjina.

Poseban okvir za događaj bila je sjajna scenografija Borisa Maksimovića koji je dočarao atmosferu epohe u kojoj se balet odigrava.

Belina Tatjanine sobe, ogledala, svetlucavi lusteri na raskošnom balu...samo su deo sjajnih Maksimovićevih rešenja na sceni.

Kostimi Katarine Grčić Nikolić uklopili su se u vizuelnu celinu baleta "Evgenije Onjegin".

Aleksandar Puškin napisao je "Evgenija Onjegina" 1831. godine a Čajkovski je napisao muziku i libreto za operu 1879. godine.

Dirigent Đorđe Pavlović upravljao je sigurnim orkestrom u Narodnom pozorištu.

Pavlović je zajedno sa Pilipnko odabrao odlomke i iz najpoynatijih dela Čajkovskog, pa je publika imala prilike da čuje "Krunidbeni marš", "Drugi stav Šeste simfonije, čuvenu "Solo pesmu", Simfonisku poemu "Frančeska da Rimini, opus 32".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: