"Evgenije Onjegin" premijerno u Narodnom pozorištu

Dugo očekivani balet "Evgenije Onjegin" na muziku P. I. Čajkovskog izveden je na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.

Izvor: Tanjug
Podeli
Prinscreen YouTube
Prinscreen YouTube

Koreografiju, režiju i libreto ovog poznatog baleta uradila je Lidija Pilipenko uz asistenciju Duške Dragićević.

Tačni, nadahnuti i spremni na velika dela bili su večeras Jovan Veselinović u naslovnoj ulozi i Bojana Žegarac Knežević koja je na sceni Narodnog pozorišta oživela Tatjanu.

Ceo ansambl Narodnog pozorišta podržao je ideju Lidije Pilipenko da uvažavajući pravila stvaranja libreta, Puškinovo delo prevede u baletsku umetnost ne samo oživljavajuci lik Evgenija Onjegina, nego uključujući sve glavne likove: Tatjanu, Lenskog, Olgu, dadilju Filipjevnu i kneza Grijenjina.

Poseban okvir za događaj bila je sjajna scenografija Borisa Maksimovića koji je dočarao atmosferu epohe u kojoj se balet odigrava.

Belina Tatjanine sobe, ogledala, svetlucavi lusteri na raskošnom balu...samo su deo sjajnih Maksimovićevih rešenja na sceni.

Kostimi Katarine Grčić Nikolić uklopili su se u vizuelnu celinu baleta "Evgenije Onjegin".

Aleksandar Puškin napisao je "Evgenija Onjegina" 1831. godine a Čajkovski je napisao muziku i libreto za operu 1879. godine.

Dirigent Đorđe Pavlović upravljao je sigurnim orkestrom u Narodnom pozorištu.

Pavlović je zajedno sa Pilipnko odabrao odlomke i iz najpoynatijih dela Čajkovskog, pa je publika imala prilike da čuje "Krunidbeni marš", "Drugi stav Šeste simfonije, čuvenu "Solo pesmu", Simfonisku poemu "Frančeska da Rimini, opus 32".

Pozorište

Mihajlović: Teško je igrati u pozorišnoj Bundesligi

Reditelj Darijan Mihajlović već četiri godine radi u Nemačkoj, pozorišnom centru Evrope i kako kaže, vrlo je teško "igrati u toj pozorišnoj Bundesligi", odgovoriti svim izazovima posebno imajući u vidu zahtevnost publike koja na predstave dolazi sa knjigom i prati da li je reditelj možda promenio neku reč u Geteovom "Faustu".

Pozorište petak 8.12. 13:35 Komentara: 0

Ivo Lola Ribar, ljubav i pozorište

Reflektor teatar priprema predstavu o ovom narodnom heroju, kada je potekla ideja o predstavi i šta je zajedničko ovom narodnom heroju i pozorištu, kao i kako će izgledati predstava koja je sada u procesu nastajanju napisala je Minja Bogavac, dramaturškinja i rediteljka.

Pozorište utorak 28.11. 20:20 Komentara: 5

Mocartova opera "Don Đovani" na sceni Madlenianuma

U godini jubileja, kada Opera i teatar Madlenianum obeležava dve decenije postojanja i uspešnog rada, prvi put postavljamo na našu scenu jedan od svetski najpoznatijih naslova, Mocartovu operu "Don Đovani", kazao je Tanjugu Andrej Rackov, direktor Opere i teatra Madlenianum, gde će sutra biti izvedena Mocartova opera.

Pozorište ponedeljak 27.11. 12:32 Komentara: 0
strana 1 od 7 idi na stranu