"Evgenije Onjegin" premijerno u Narodnom pozorištu

Dugo očekivani balet "Evgenije Onjegin" na muziku P. I. Čajkovskog izveden je na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.

Izvor: Tanjug
Podeli
Prinscreen YouTube
Prinscreen YouTube

Koreografiju, režiju i libreto ovog poznatog baleta uradila je Lidija Pilipenko uz asistenciju Duške Dragićević.

Tačni, nadahnuti i spremni na velika dela bili su večeras Jovan Veselinović u naslovnoj ulozi i Bojana Žegarac Knežević koja je na sceni Narodnog pozorišta oživela Tatjanu.

Ceo ansambl Narodnog pozorišta podržao je ideju Lidije Pilipenko da uvažavajući pravila stvaranja libreta, Puškinovo delo prevede u baletsku umetnost ne samo oživljavajuci lik Evgenija Onjegina, nego uključujući sve glavne likove: Tatjanu, Lenskog, Olgu, dadilju Filipjevnu i kneza Grijenjina.

Poseban okvir za događaj bila je sjajna scenografija Borisa Maksimovića koji je dočarao atmosferu epohe u kojoj se balet odigrava.

Belina Tatjanine sobe, ogledala, svetlucavi lusteri na raskošnom balu...samo su deo sjajnih Maksimovićevih rešenja na sceni.

Kostimi Katarine Grčić Nikolić uklopili su se u vizuelnu celinu baleta "Evgenije Onjegin".

Aleksandar Puškin napisao je "Evgenija Onjegina" 1831. godine a Čajkovski je napisao muziku i libreto za operu 1879. godine.

Dirigent Đorđe Pavlović upravljao je sigurnim orkestrom u Narodnom pozorištu.

Pavlović je zajedno sa Pilipnko odabrao odlomke i iz najpoynatijih dela Čajkovskog, pa je publika imala prilike da čuje "Krunidbeni marš", "Drugi stav Šeste simfonije, čuvenu "Solo pesmu", Simfonisku poemu "Frančeska da Rimini, opus 32".

strana 1 od 7 idi na stranu