"Urnebesna tama" sutra uveče premijerno u Ateljeu 212

Želeli smo da u jednoj dramskoj predstavi upotrebimo telo i sve izvođačke mogućnosti glumaca, kazala je mlada rediteljka Jovana Tomić čija će predstava "Urnebesna tama" nastala po tekstu Volframa Loca, premijerno biti izvedena sutra na sceni Ateljea 212.

Izvor: Tanjug
Podeli

Jovana Tomić ima tek 27 godina, a "Urnebesna tama" je već sedma predstava koju postavlja na scenama srpskih pozorišta.

Tomić je na konferenciji za novinare napomenula da će karakteri likova biti obrađeniu na dramski način.

"Glumci su bili pred velikim zadatkom na početku priprema za ovu predstavu jer su morali da upotrebe svoje telo na maksimalan način dok istovremeno igraju klasično dramsko pozorište. Videli smo da upotreba tela donosi dodatni kvalitet predstavi i odlučili smo se da na radioničarki način postavimo scene u predstavi. Glumci su ravnopravno učestvovali u postavljanju tih scena" kazala je Tomić.

Tomić je naglasila da je takav pristup postavljanju predstava produžio probe.

"Imali smo naporan proces ali sam siguran da je rezultat ozbiljan i da će publika imati priliku da vidi drugačiju predstavu, naročito zbog činjenice da tekst tematizuje kolonijalizam i naročito kompleksnu političku situaciju nakon 11. septembra i napada na Kule bliznakinje u Njujorku", kazala je Tomić.

U predstavi "Urnebesna tama" igraju Ana Mandić, Jovana Stojiljković, Marko Grabež, Ivan Mihailović, Vučić Perović i Dejan Dedić.

Vičić Perović je istakao da je osvajanje specifične koreografije u predstavi bio za njega najzahtevniji deo pripreme predstave.

"Osećam da imam velike probleme sa ritmom. Imam strah od pokreta od doba fakulteta i izučavanja baleta, ali na sceni plesem sa Ivanom Mihailovićem pa se osećam sigurnije", kazao je Vučić Perović.

Pozorište

Mihajlović: Teško je igrati u pozorišnoj Bundesligi

Reditelj Darijan Mihajlović već četiri godine radi u Nemačkoj, pozorišnom centru Evrope i kako kaže, vrlo je teško "igrati u toj pozorišnoj Bundesligi", odgovoriti svim izazovima posebno imajući u vidu zahtevnost publike koja na predstave dolazi sa knjigom i prati da li je reditelj možda promenio neku reč u Geteovom "Faustu".

Pozorište petak 8.12. 13:35 Komentara: 0

Ivo Lola Ribar, ljubav i pozorište

Reflektor teatar priprema predstavu o ovom narodnom heroju, kada je potekla ideja o predstavi i šta je zajedničko ovom narodnom heroju i pozorištu, kao i kako će izgledati predstava koja je sada u procesu nastajanju napisala je Minja Bogavac, dramaturškinja i rediteljka.

Pozorište utorak 28.11. 20:20 Komentara: 5

Mocartova opera "Don Đovani" na sceni Madlenianuma

U godini jubileja, kada Opera i teatar Madlenianum obeležava dve decenije postojanja i uspešnog rada, prvi put postavljamo na našu scenu jedan od svetski najpoznatijih naslova, Mocartovu operu "Don Đovani", kazao je Tanjugu Andrej Rackov, direktor Opere i teatra Madlenianum, gde će sutra biti izvedena Mocartova opera.

Pozorište ponedeljak 27.11. 12:32 Komentara: 0
strana 1 od 7 idi na stranu