Monteverdijev "Orfej" stigao u Beograd

Opera "Orfej", remek-delo Klaudija Monteverdija u režiji Danijela Flugera, izvedena je na sceni pozorišta Madlenijanum u Zemunu.

Kultura

Izvor: B92

Nedelja, 19.11.2017.

10:30

Monteverdijev
Foto: operatheatremadlenianum.com

U produkciji Nove beogradske opere i pozorišta Madlenijanum u Beogradu se dogodio prvorazredni kulturni događaj u čast 450 godina od rođenja Klaudija Monteverdija i 410 godina od premijernog izvođenja opere "Orfej".

U naslovnoj ulozi našao se Nikola Diskić, bariton rođen u Beogradu sa velikom karijerom u Nemačkoj.

Diskić je samouvereno oživljavao "Orfeja" na sceni raskošnim glasom i veoma zanimljivom koreografijom apsolutno netipičnom za postavljanje opere na beogradskim scenama.

Diskićev "Orfej" je na vrlo emotivan način dočarao svu genijalnost Monteverdijevog dela a izvrstan utisak sa večerašnjeg izvođenja podržao je orkestar pod dirigentnskom palicom Predraga Goste.

Orkestar je bio smešten na sceni kao što je to bio običaj u baroku, a muzičari su svirali na instrumentima epohe među kojima se izdvajaju dva unikatna italijanska čembala.

Čitav ansambl je sa veoma velikim entuzijazmom oživeo Monteverdijevu operu na sceni Madlenijanuma. Publika u pozorištu i protagonisti na sceni bili su svesni da prisustvuju istorijskom momentu za beogradsku operu jer je "Orfej" prvi put oživeo u nekom od beogradskih pozorišta.

Događaj je priređen u čast poslednjeg velikog majstora renesansnog madrigala i prvog muzičkog dramatičara barokne epohe Klaudija Monteverdija.

U istoriji opere ostaće upamćeno da je Monteverdi svojim "Orfejem" uspeo da postigne savršenu sintezu teksta, muzike i scenske drame i da na taj način ustoliči novi žanr nazvan kasnije opera.

Ovacije i ozarena lica u publici i radost protagonista na sceni na kraju predstave pokazali su da je premijerno izvođenje "Orfeja" u Beogradu bilo više nego uspešno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: