Revija predstava "Andriću u čast" na scenama Narodnog pozorišta

Revija predstava pod nazivom "Andriću u čast", povodom 125 godina od rođenja istaknutog srpskog pisca i nobelovca Ive Andrića, biće održana tokom novembra i decembra na obe scene Narodnog pozorišta, najavio je nacionalni teatar.

Kultura

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 13.11.2017.

16:12

Revija predstava
GettyImages

U tom periodu publika će moći da pogleda četiri različita naslova posvećena slavnom piscu i njegovom delu sa repertoara srpskih pozorišta, a prvi od njih, 14. novembra, na Velikoj sceni biće "Play Andrić ili ljudi o kojima se ne može mnogo kazivati".

Predstavu urađenu prema tekstovima Ive Andrića, u adaptaciji i režiji Mie Knežević, izvešće glumci Kraljevačkog pozorišta.

Na osnovu pripovedaka i inserata iz romana "Travnička hronika", Kneževićeva je veoma vešto uspela da dela nobelovca prevede na jezik pozorišta, a da mu pritom ne oduzme ništa od bogatstva jezika, od reči i naracije.

U podeli su Predrag Pavlović, Kristina Jevtović, Zoran Cerovina, Gorica Dinulović, Dušan Vukašinović, Biljana Talić, Uglješa Spasojević, Svetlana Milenković i perkusionista Mihailo Jerotijević.

Deset dana kasnije, 24. novembra, takođe na Velikoj sceni biće odigrana predstava "Anika i njena vremena" u režiji Ane Đorđević, urađena u koprodukciji Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada i agencije "Beo art".

Iz mnoštva likova Andrićevih priča rediteljka je, pored Anike, žene vanredne lepote koja je odlučila da se "objavi" i "otvori kuću muškarcima", fokus stavila na lokalnog protu i njegovog sina Jakšu, koji kroz ljubavnu vezu sa "ženom otpadnicom" i sam traži izlaz iz obrasca života u koji ga guraju otac i okruženje.

Uloge tumače Milica Trifunović (Anika), Nenad Pećinar (Melentije), Biljana Keskenović (Anđa), Dušan Matejić (Jakša), Milovan Filipović (Lale), Jovana Mišković (Saveta) i Milica Grujičić (Jelica).

Šabačko pozorište gostovaće 30. novembra na Sceni "Raša Plaović" sa predstavom "Kainov ožiljak", po romanu Vladimira Kecmanovića i Dejana Stojiljkovića, u režiji Juga Radivojevića.

"Kainov ožiljak", prema rečima autora, na zanimljiv i uzbudljiv način govori o misiji Ive Andrića kao ambasadora Kraljevine Jugoslavije u nacističkoj Nemačkoj.

Lik diplomate i književnika tumači Vladimir Milojević, dok su uloge Hitlera i ostalih nacista poverene ženama.

"Kainov ožiljak, u jednom metaforičkom smislu, jeste priča o nepostojanosti dobra i tvrdokornosti zla, a s druge strane, Kainov ožiljak je prokletstvo koje nosi svaki čovek i sve što je čovek stvorio. U priči o Andrićevim godinama u Berlinu, gde je urušena i podeljena država poslala svog velikog umetnika da se cenka sa đavolom i pokuša da urazumi nerazumne, ovaploćuje se teza o nemoći običnog čoveka spram cikličnih nasrtaja zla", ističu Kecmanović i Stojiljković.

Uloge su poverene Marijani Dugalić, Ivanu Tomaševiću, Zoranu Karajiću, Strahinji Baroviću, Sonji Milojević, Deani Kostić, Milošu Vojnoviću, Kristini Pajkić, Aneti Tomašević, Ljubiši Baroviću i Slobodanu Petranoviću - Šarcu.

Reviju "Andriću u čast", 8. decembra na Velikoj sceni zatvoriće Srpsko narodno pozorište iz Novog Sada sa komadom "Na Drini ćuprija", koji je, po istoimenom Andrićevom romanu, režirao Kokan Mladenović.

Prema njegovim rečima, Andrićev roman je pravi povod za još jednu priču o našem vremenu - priču o zlu koje se dešava na jednom istom mestu, više od 400 godina, zlu kojem nema kraja.

"Ova predstava nije tu da inscenira jedan sjajan roman. Ona je tu da nastavi Andrićevu misao i strepnju od novog zla. Ako neko misli da smo probleme Bosne rešili nacionalistima iz devedesetih koji su na vlasti u Srbiji, nacionalistima u Bosni i Republici Srpskoj, onda se jako vara", kaže Mladenović.

U podeli su Jelena Antonijević, Strahinja Bojović, Danica Grubački, Gordana Đurđević Dimić, Grigorije Jakišić, Dušan Jakišić, Milan Kovačević, Jugoslav Krajnov, Tijana Maksimović, Marija Medenica i drugi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: