"Ajnštajnovi snovi" 15. oktobra premijerno na "Ljuba Tadić" JDP-a

Premijera predstave "Ajnštajnovi snovi" Alena Lajtmena u režiji Slobodana Unkovskog biće održana u nedelju 15. oktobra u 20.00 na sceni "Ljuba Tadić" Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Podeli

U predstavi igraju Dragan Mićanović, Radovan Vujović, Anita Mančić, Branko Cvejić, Branka Petrić, Nataša Tapušković, Marija Vicković, Milena Živanović, Milica Gojković, Marko Grabež, Vučić Perović, Joakim Tasić i Filip Đurić.

Alen Lajtmen je američki pisac, fizičar i osnivač Fondacije Harpsvel, neprofitne organizacije s misijom da „pruži pomoć novoj generaciji žena lidera u jugoistočnoj Aziji“. Rođen je 1948. godine. Školovao se na Prinstonu i Kalifornijskom institutu za tehnologiju, na kome je odbranio doktorat iz oblasti teorijske fizike. Ima pet počasnih doktorata. Lajtmen je radio na fakultetima Harvard i na Masačusetskom institutu za tehnologiju. Bio je prvi profesor koji je u isto vreme predavao na katedrama za društvene i prirodne nauke. Njegova naučna istraživanja u oblasti astrofizike tiču se crnih rupa, teorije relativiteta, procesa radijacije i kretanja zvezdanog sistema.

Napisao je šest romana, nekoliko zbirki eseja, memoare, narativnu poemu u formi knjige i nekoliko naučnih knjiga. Roman "Ajnštajnovi snovi" postao je međunarodni bestseler. Preveden je na više od četrdeset jezika i postao je tekstualni predložak za desetine nezavisnih pozorišnih i muzičkih obrada širom sveta.

Alen Lajtmen će prisustvovati premijeri predstave Ajnštajnovi snovi u Jugoslovenskom dramskom pozorištu. U ponedeljak 16. oktobra u 12h održaće predavanje Fizičar kao romanopisac na Sceni “Ljuba Tadić”. Ulaz na predavanje je slobodan uz kartu koja se može preuzeti na biletarnici JDP-a.

Slobodan Unkovski o "Ajnštajnovim snovima"

"To nije drama. Nema priču koja je jednostavna. Ali imate raznih drugih stvari koje šire prostore mozga i šire prostore imaginacije publike i glumaca i svih; koje su zahtevnije no obično. Da li u Beogradu ima još publike za takve predstave, kao što su svojevremeno bile Ptice, pa i neke moje predstave ovde, to je veliko pitanje. Ali, znate kako, ja sam zaista hteo to da radim (niko me nije gurao), i vrlo sam srećan da je upravo Jugoslovensko dramsko pozorište prihvatilo. JDP je hrabro ušlo u to. Mislim da je hrabrost vrlo važna za jedno repertoarsko pozorište: ako ono nije spremno da izađe iz regularnog repertoara, onda na neki način stagnira. Iskorak u nepoznato je uvek uzbudljiv za sve – za glumce, za mene, i za pozorište, i naravno, uvek je rizičan. Ali tako je to."

Pozorište

Mihajlović: Teško je igrati u pozorišnoj Bundesligi

Reditelj Darijan Mihajlović već četiri godine radi u Nemačkoj, pozorišnom centru Evrope i kako kaže, vrlo je teško "igrati u toj pozorišnoj Bundesligi", odgovoriti svim izazovima posebno imajući u vidu zahtevnost publike koja na predstave dolazi sa knjigom i prati da li je reditelj možda promenio neku reč u Geteovom "Faustu".

Pozorište petak 8.12. 13:35 Komentara: 0

Ivo Lola Ribar, ljubav i pozorište

Reflektor teatar priprema predstavu o ovom narodnom heroju, kada je potekla ideja o predstavi i šta je zajedničko ovom narodnom heroju i pozorištu, kao i kako će izgledati predstava koja je sada u procesu nastajanju napisala je Minja Bogavac, dramaturškinja i rediteljka.

Pozorište utorak 28.11. 20:20 Komentara: 5
strana 1 od 465 idi na stranu