"Ljubavni napitak" ponovo na sceni Narodnog pozorišta

Nakon dve i po godine Donicetijeva komična opera "Ljubavni napitak" vraća se 14. oktobra na repertoar Narodnog pozorišta u Beogradu, a sopran Dušica Bijelić debitovaće na sceni nacionalnog teatra rolom Adine.

Izvor: Tanjug
Podeli
Printscreen YouTube
Printscreen YouTube

Dušica Bijelić raspolaže izvanrednim glasom i harizmatičnom pojavom na sceni, zahvaljujući kojima je stekla impresivan spisak pratilaca za vreme svog angažmana u Kraljevskoj operskoj kući u Londonu gde je 2012. godine pristupila Programu za mlade umetnike Džete Parker.

Smatra se umetnicom sa kameleonskom sposobnošću da se transformiše u nove uloge, što postiže radom sa rediteljem i intenzivnim proučavanjem svake uloge.

Sa Kraljevskom operom prvi put je nastupila u decembru 2012. u ulozi dvorske dame u Majerberovom "Robertu đavolu" u režiji Lorana Pelija.

Od tada je na glavnoj sceni zaigrala u operama "Nabuko", "Don Karlos", "Lastavica", "Parsifal", "Žena bez senke", "Figarova ženidba", "Razgovori karmelićanki", "Evgeniju Onjeginu", "Karmen" i "Faust".

Nastupala je u Kraljevskom pozorištu u Madridu gde je imala svoj debitanstki nastup, kao i na koncertima i resitalima širom Evrope, SAD-a i Japana, a među priznanjima izdvajaju se trijumf na takmičenju "Mostovi karijere" u Njujorku, Nagrada publike na Festivalu Rosini u Vildbadu i Prva nagrada na Međunarodnom takmičenju solo pevača "Nikola Cvejić" u Srbiji.

Britanski "Independent" ju je 2014. uvrstio u "osam najvećih mladih talenata u svetu umetnosti".

Njen partner u suboti na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu biće tenor Dejan Maksimović u ulozi Nemorina, mladog seljaka zaljubljenog u Adinu.

Bariton Vladimir Andrić tumačiće narednika Belkorea, bas Vuk Matić nadrilekara Dulkamara, a sopran Tatjana Mitić devojku iz sela Đanetu.

Pod upravom dirigenta Đorđa Stankovića nastupiće Orkestar i Hor Opere Narodnog pozorišta u Beogradu.

"Ljubavni napitak" je premijerno izveden 5. novembra 2003. godine, u režiji Plamena Kartalova, a poslednji put bila 15. aprila 2015. godine.

Pozorište

Mihajlović: Teško je igrati u pozorišnoj Bundesligi

Reditelj Darijan Mihajlović već četiri godine radi u Nemačkoj, pozorišnom centru Evrope i kako kaže, vrlo je teško "igrati u toj pozorišnoj Bundesligi", odgovoriti svim izazovima posebno imajući u vidu zahtevnost publike koja na predstave dolazi sa knjigom i prati da li je reditelj možda promenio neku reč u Geteovom "Faustu".

Pozorište petak 8.12. 13:35 Komentara: 0

Ivo Lola Ribar, ljubav i pozorište

Reflektor teatar priprema predstavu o ovom narodnom heroju, kada je potekla ideja o predstavi i šta je zajedničko ovom narodnom heroju i pozorištu, kao i kako će izgledati predstava koja je sada u procesu nastajanju napisala je Minja Bogavac, dramaturškinja i rediteljka.

Pozorište utorak 28.11. 20:20 Komentara: 5
strana 1 od 465 idi na stranu