"Dama s kamelijama" 50. put na sceni Narodnog pozorišta

Predstava „"Dama s kamelijama", po romanu Aleksandra Dime Sina, u režiji Juga Radivojevića, biće 50. put izvedena 9. oktobra na Velikoj sceni Narodnog pozorišta.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: YouTube Screenshot
Foto: YouTube Screenshot

"Dama s kamelijama" je sentimentalna i veoma realistična ljubavna priča o nesrećnoj i na smrt bolesnoj pariskoj kurtizani Margariti Gotje, u koju se zaljubljuje Arman Dival, mladić iz ugledne porodice.

Za razliku od drugih, brojnih muškaraca, on je iskreno voli. Margarita uzvraća ljubav i njih dvoje, nošeni emocijama, zajedno beže na selo. Međutim, Armanov uticajni otac sklapa ponudu sa nesuđenom snajkom, kako bi spasao čast porodice.

Neizlečivo bolesna Margarita prihvata ponudu uz uslov da otac, kada ona umre, kaže istinu Armanu. U ovoj predstavi uloge tumače Marija Vicković (Margarita Gotje), Miloš Biković (Arman Dival), Nebojša Kundačina (Žorž Dival) i Slobodan Beštić (Grof de Žire), Stela Ćetković (Pridans), Kalina Kovačević (Nanin), Dimitrije Ilić (Varvilj), Andreja Maričić (Gaston Rije), Milena Đorđević (Nišeta), Lepomir Ivković (Gustav) i Bojana Stefanović (Olimpija).

Autor adaptacije je Željko Hubač, a dramaturg Spasoje Ž. Milovanović. Scenograf je Boris Maksimović, kostime je uradila Bojana Nikitović, a muziku napisao Kornelije Kovač. „Dama s kamelijama“ je nedavno u okviru kulturne razmene Narodne Republike Kine i Republike Srbije, sa velikim uspehom gostovala na Internacionalnom teatarskom festivalu u Pekingu i u Gradskom teatru u Šangaju.

Ansambl Nacionalnog teatra boravio je u Pekingu od 4. do 10. jula, a u Šengaju od 11. do 16. jula i u tom periodu predstava je izvedena pet puta. Od premijere, 1. oktobra 2013. godine, ovu melodramu je na matičnoj sceni i gostovanjima u zemlji i inostranstvu, videlo oko 20.000 gledalaca.

To je u Narodnom pozorištu sedma postavka tog dela, prožetog suptilnim prikazom istinske ljubavne strasti, a kojeg je poznati francuski pisac i dramaturg napisao 1848. godine.

Pozorište

Mihajlović: Teško je igrati u pozorišnoj Bundesligi

Reditelj Darijan Mihajlović već četiri godine radi u Nemačkoj, pozorišnom centru Evrope i kako kaže, vrlo je teško "igrati u toj pozorišnoj Bundesligi", odgovoriti svim izazovima posebno imajući u vidu zahtevnost publike koja na predstave dolazi sa knjigom i prati da li je reditelj možda promenio neku reč u Geteovom "Faustu".

Pozorište petak 8.12. 13:35 Komentara: 0

Ivo Lola Ribar, ljubav i pozorište

Reflektor teatar priprema predstavu o ovom narodnom heroju, kada je potekla ideja o predstavi i šta je zajedničko ovom narodnom heroju i pozorištu, kao i kako će izgledati predstava koja je sada u procesu nastajanju napisala je Minja Bogavac, dramaturškinja i rediteljka.

Pozorište utorak 28.11. 20:20 Komentara: 5

Mocartova opera "Don Đovani" na sceni Madlenianuma

U godini jubileja, kada Opera i teatar Madlenianum obeležava dve decenije postojanja i uspešnog rada, prvi put postavljamo na našu scenu jedan od svetski najpoznatijih naslova, Mocartovu operu "Don Đovani", kazao je Tanjugu Andrej Rackov, direktor Opere i teatra Madlenianum, gde će sutra biti izvedena Mocartova opera.

Pozorište ponedeljak 27.11. 12:32 Komentara: 0
strana 1 od 465 idi na stranu