"Ovo nije vreme za ravnodušne"

Menjanje pozorišnih žanrova, ritma koreografije i scenografije odlikovalo je prvih pet sati 24-časovne predstave "Olimp" Jana Fabra, kojom je sinoć otvoren Bitef.

Kultura

Izvor: B92

Nedelja, 24.09.2017.

08:36

Printscreen YouTube/Bitef Festival

U spektakularnom otvaranju predstave 2.000 ljudi u Sava Centru imalo je priliku da vidi žanrovski kaleidoskop u kojem su se smenjivali džez dens, klasičan mjuzikl, drama, a na momente i opera.

Izuzetno uvežban i tačan zbir glumaca na sceni izazvao je glasno navijanje publike u Sava Centru.

Desetak protagonista predstave preskakalo je konopac skoro 20 minuta, pevajući socijalno angažovane stihove na melodiju prepoznatljive koračnice američkih Marinaca.

Atmosfera u Sava centru tada je bila kao na sportskim borilištima, publika je ovacijama bodrila glumce da što više izdrže u vanrednom fizičkom naporu. Tada se sa scene čulo "ovo vreme nije za ravnodušne", što je, čini se, u odnosu na do sada vidjeno - centralna ideja predstave.

U maniru velikog belgijskog pozorišnog reditelja, na sceni Sava centra je sve moguće. Goli protagonisti koji dele svoja srca sa publikom, maskiranje glumaca različitim bojama u egzotične životinje, imitacija orgija, verbalno sukobljvanje sa bogovima...

Publika za vreme predstave neprestano izlazi i ulazi u salu, oko šanka se prepričavaju najuzbudljiviji momenti predstave do sada.

Predstava traje puna 24 sata, a zasniva se na celokupnoj grčkoj mitologiji, onako kako je ona artikulisana u Homerovim epovima i tragedijama Eshila, Sofokla i Euripida.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: