"Kvizula!" najavljuje 51. Bitef

U prologu 51. Bitefa 22. septembra biće izvedena predstava "Kvizula" čuvene britanske pozorišne trupe "Forsd Enterteinment" osnovane 1984. godine u Šefildu.

Izvor: Tanjug
Podeli

Predvođena umetnikom i piscem Timom Ečelsom, trupa istražuje i često izvrće konvencije žanra, narativa i samog pozorišta, crpeći inspiraciju ne samo u drami, već i u plesu, izvođačkim umetnostima, muzičkoj kulturi i popularnim formama kao što su kabare i stendap komedija.

Između ostalog, poznati su i kao jedni od rodonačelnika vrste pozorišta poznatije kao ''durational theatre''. Uz neprestane izmene i dopune, "Kvizula!" postoji već više od 20 godina. U originalnoj verziji traje 24 sata, dok će publika Bitefa imati priliku da vidi njenu ''skraćenu'' verziju od šest sati. "Kvizula!" je već gostovala u Srbiji, na festivalu "Infant" 2003. godine.

Izbor da se pozove na ovogodišnji Bitef, u tom smislu, višestruko je promišljen, kažu organizatori i objašnjavaju da je to pokušaj da se pojam vremena u pozorištu tematizuje ne samo u kontekstu samog trajanja predstave, već i njenog sišedecenijskog života u realnom vremenu. Interesantno je pratiti tako dugačak vek pozorišnog dela koje se konstantno obnavlja, aktualizuje i menja u skladu sa tim kako se menja i sam svet u kome živimo, ističu predstavnici Bitef festivala.

"Kvizula!" ima strukturu beskonačnog kviza u kome se smenjuju pitanja i odgovori na razne teme, u rasponu od ličnih i banalnih do javnih i filozofskih. Zasniva se na improvizaciji troje glumaca koji se smenjuju u parovima, kreirajući strukturu koja, u teoriji, može da traje u nedogled. Ovogodišnji Bitef se održava od 22. do 30. septembra. ,

U okviru glavnog programa, biće prikazano sedam predstava, ali će one trajati više od četrdeset sati. Sama ova činjenica upućuje na glavnu estetsku odrednicu ovogodišnjeg festivala, predstave dugog trajanja ili "durational performances''. Slogan festivala "Epic Trip" odnosi se na to da većina predstava za polaznu osnovu uzima epsku građu, ali i upućuje na trip ili putovanje, avanturu zasnovanu na trajanju i odnosu prema vremenu.

Pozorište

Mihajlović: Teško je igrati u pozorišnoj Bundesligi

Reditelj Darijan Mihajlović već četiri godine radi u Nemačkoj, pozorišnom centru Evrope i kako kaže, vrlo je teško "igrati u toj pozorišnoj Bundesligi", odgovoriti svim izazovima posebno imajući u vidu zahtevnost publike koja na predstave dolazi sa knjigom i prati da li je reditelj možda promenio neku reč u Geteovom "Faustu".

Pozorište petak 8.12. 13:35 Komentara: 0

Ivo Lola Ribar, ljubav i pozorište

Reflektor teatar priprema predstavu o ovom narodnom heroju, kada je potekla ideja o predstavi i šta je zajedničko ovom narodnom heroju i pozorištu, kao i kako će izgledati predstava koja je sada u procesu nastajanju napisala je Minja Bogavac, dramaturškinja i rediteljka.

Pozorište utorak 28.11. 20:20 Komentara: 5

Mocartova opera "Don Đovani" na sceni Madlenianuma

U godini jubileja, kada Opera i teatar Madlenianum obeležava dve decenije postojanja i uspešnog rada, prvi put postavljamo na našu scenu jedan od svetski najpoznatijih naslova, Mocartovu operu "Don Đovani", kazao je Tanjugu Andrej Rackov, direktor Opere i teatra Madlenianum, gde će sutra biti izvedena Mocartova opera.

Pozorište ponedeljak 27.11. 12:32 Komentara: 0
strana 1 od 465 idi na stranu