"Kvizula!" najavljuje 51. Bitef

U prologu 51. Bitefa 22. septembra biće izvedena predstava "Kvizula" čuvene britanske pozorišne trupe "Forsd Enterteinment" osnovane 1984. godine u Šefildu.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 11.08.2017.

19:29

Predvođena umetnikom i piscem Timom Ečelsom, trupa istražuje i često izvrće konvencije žanra, narativa i samog pozorišta, crpeći inspiraciju ne samo u drami, već i u plesu, izvođačkim umetnostima, muzičkoj kulturi i popularnim formama kao što su kabare i stendap komedija.

Između ostalog, poznati su i kao jedni od rodonačelnika vrste pozorišta poznatije kao ''durational theatre''. Uz neprestane izmene i dopune, "Kvizula!" postoji već više od 20 godina. U originalnoj verziji traje 24 sata, dok će publika Bitefa imati priliku da vidi njenu ''skraćenu'' verziju od šest sati. "Kvizula!" je već gostovala u Srbiji, na festivalu "Infant" 2003. godine.

Izbor da se pozove na ovogodišnji Bitef, u tom smislu, višestruko je promišljen, kažu organizatori i objašnjavaju da je to pokušaj da se pojam vremena u pozorištu tematizuje ne samo u kontekstu samog trajanja predstave, već i njenog sišedecenijskog života u realnom vremenu. Interesantno je pratiti tako dugačak vek pozorišnog dela koje se konstantno obnavlja, aktualizuje i menja u skladu sa tim kako se menja i sam svet u kome živimo, ističu predstavnici Bitef festivala.

"Kvizula!" ima strukturu beskonačnog kviza u kome se smenjuju pitanja i odgovori na razne teme, u rasponu od ličnih i banalnih do javnih i filozofskih. Zasniva se na improvizaciji troje glumaca koji se smenjuju u parovima, kreirajući strukturu koja, u teoriji, može da traje u nedogled. Ovogodišnji Bitef se održava od 22. do 30. septembra. ,

U okviru glavnog programa, biće prikazano sedam predstava, ali će one trajati više od četrdeset sati. Sama ova činjenica upućuje na glavnu estetsku odrednicu ovogodišnjeg festivala, predstave dugog trajanja ili "durational performances''. Slogan festivala "Epic Trip" odnosi se na to da većina predstava za polaznu osnovu uzima epsku građu, ali i upućuje na trip ili putovanje, avanturu zasnovanu na trajanju i odnosu prema vremenu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: