"Sterijino pozorje traži vrhunske rezultate, a ne osrednje predstave"

Sterijino pozorje traži vrhunske rezultate i na taj festival se ne može doći doći sa osrednjom predstavom, pa se ceo žiri složio da nema mesta za nagradu za najbolju predstavu, izjavio je danas pozorišni reditelj Dejan Mijač.

Kultura

Izvor: Tanjug

Subota, 10.06.2017.

18:58

Foto: YouTube Screenshot

On je rekao da odluka nije presedan jer je jedne godine tročlani žiri u sastavu Žorž Palo, Relja Bašić i Ljuba Tadic, takođe doneo odluku da ne dodeli glavne nagrade, što je bio mnogo veći skandal u to vreme, nego ovo što se sada dogodilo.

Mijač je, gostujući u emisiji "Klub dva" na Radio Beogradu, izrazio žaljenje što je došlo do nesporazuma, ali i rekao da ne voli da se članovima žirija, posebno pojedinima, koji su potpuno izvan tog konteksta, prebacuje političarenje, pogotovo jer se u žiriju nalazi i jedan stranac. Ono što je za njega najtužnije jeste to da je došlo do osporavanja žirija i napominjanja stvari, koje nisu iz oblasti estetike, nego politikantske ili političke, pa se, kakao je rekao, politika uvlači u pozorište kao "smrad loše kuhinje". ,

Mijač podseća na to da se ceo žiri složio da nema mesta za nagradu i ocenio da ova odluka ne šteti pozorištu, ali da način na koji je predstavljeno donošenje odluke žirija ukazuje na nešto što može da bude šteta pozorištu. Kako je rekao, on je gledao samo dve predstave iz prateće selekcije Krugovi, tokom kojih je osetio dosadu, a, kako je čuo, takve su bile i ostale predstave.

Mijač je dodao i da je postojala jedna predstava, koja je bila favorit, i da su svi očekivali da će ta predstava biti proglašena apsolutnim pobednikom, ali da može da shvati da se žiriju nije dopala ni ta predstava. Prema njegovim rečima, ove godine Sterijino pozorje se vratilo domaćem piscu, što je sa jedne strane dobra populistička odluka, ali sa druge strane vrlo opasna odluka, jer nema mogućnosti da postoji širi izbor predstava. Pošto su shvatili da je riskantno ogranizovati festival na ovim premisama, oni su obezbedili izvanredan žiri, rekao je Mijač.

Žiri 62. Sterijinog pozorja odlučio je da nijednu od devet takmičarskih predstava ne proglasi najboljom, žiri je dodelio samo dve nagrade - Sterijinu nagradu svim učesnicima 62. Pozorja i specijalnu Sterijinu nagradu festivalskoj publici.

Žiri je inače, posle polemike koja je usledila posle odluke da ne dodeli nagradu nijednoj predstavi, saopštio da je smatrao neophodnim da se napravi presedan, kako bi svojom odlukom ukazao na to da je poslednji trenutak da se o problemu kvaliteta umetničkih ostvarenja, kao i o suštini i smislu bavljenja umetnošću, započne otvoren, iskren i istinit dijalog.

U otvorenom pismu sa naslovom "Umetnik, stavovi, dijalog", dostavljenom Tanjugu, žiri Pozorja primetio je da je na srpskoj kulturnoj sceni uspostavljena forma lažnih uteha - "nagradama se tešimo što nema novca, što nema ideja, što se puno puta viđeni maniri predstavljaju kao nov umetnički senzibilitet, što je prava umetnost prestala da nas zanima".

"Uz takav dvostruki sistem pogrešnih vrednovanja, jednostavno dolazi se do dogovora kako ćemo da raspodeljujemo nagrade: jednom dobijemo mi, pa ćete onda vi, a mogu ponekad i oni, ako su u našem timu. Bitne su nagrade, bitna je lažna slika o slavi, ali ne i kvalitet. U savremenom srpskom društvu odustalo se od snage kreativnog duha, koja vodi u uzvišenost duhovnog postojanja čoveka i dobar deo stvaralaca nije nažalost imao snage da se odupre ovom padu", naveli su članovi žirija u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: