Pozorišni komad "Fotografija" 51 premijerno u Beogradu

Komad američke autorke En Zigler Fotografija 51 bavi se životom i radom slučajem Rozalin Frenklin, naučnice čije je otkriće dvostrukog helikasa pedestih godina prošlog veka presudno doprinelo otkriću strukture DNK.

Podeli

Pročitajte još:

Pismo iz Washingtona: Cherchez la FEMME

Rozalin Frenklin, tada jedinoj ženi na čuvenom londonskom Kings koledžu, uskraćeno je priznanje za ovo epohalno otkriće kao i kasnija Nobelova nagrada koja je dodeljena samo njenim muškim kolegama. Poslednjih godina njen rad je posthumno dobio paznju i priznanje koje mu pripada.

Posle uspešne izvdbe ovog komada na londonskom West Endu drama o Rozalin Frenklin i beogradska publika će imati prilike da vidi ovaj uzbudljiv komad zasnovan na istinskim činjenicama o speltkama, strastima i zaverama koje su pratile trku za otkrićem tajne zivota.

Ulogu Rozalin Frenklin u londonskoj izvedbi igrala je Nikol Kidman koja je za ulogu nagrađena prestižnim pozorišnim nagradama kao i nominacijom za nagradu Olivije za 2015. godinu.

Fotografija 51 biće premijerno izvedena 17. maja 2017. godine na sceni ustanove kulture “Vuk Stefanović Karadžić” u režiji Tare Manić kojoj je ovo ujedno i diplomska predstava. Ulogu čuvene naučnice u beogradskoj predstavi tumači Nataša Tapušković.

Tekst je prevela Milena Trobozić Garfild, a u predstavi igraju: Nataša Tapušković, Branislav Zeremski, Matija Živković, Joakim Tasić, Ivan Maković i Željko Maksimović.

Ustanova kulture VUK ovim komadom nastavlja svoj ciklus diplomskih predstava studenata režije na FDU. Komad Fotografija 51 je deo projekta pod nazivom “Ravnopravnost” kojim će Vuk u budućim sezonama nastojati da se kroz komade svetske i naše dramaturgije bavi problemom sistematskog postiskvanja žena kroz istoriju i zanemarivanjem njihovog doprinosa nauci i javnoj sferi života koja na žalost traje do današnjih dana.

Dr Rozalin Frenklin (1920 - 1958)

Rozalin Frenklin je bila britanska hemičarka i rendgenski kristalograf, rođena u imućnoj, britansko - jevrejskoj porodici, koja joj je omogućila prestižno obrazovanje za ženu, u tom istorijskom trenutku.

Nakon što je dobila važnu istraživačku stipendiju za Pariz, gde je dobila zvanje rendgenskog kristalografa, dobila je poziv da se priključi laboratoriji King's koledža, prestižnog istraživačkog univerziteta, gde su u tom trenutku u jeku bila složena istraživanja na strukturi molekula DNK.

Zbog velikih privatnih nesuglasica (kolege su je opisivale kao konciznu, nestrpljivu, sa oštrim pogledom), pre svega se kolegom Morisom Vilkinsom, bila je prinuđena da se povuče sa King's koledža, ne znajući da kolege iz suparničkog time uveliko rade na istom istraživanju, podstaknuti njenim najnovijim fotografijama, proračunima i nacrtima molekula DNK (prevashodno njenim najznačajnijim crtežom tj. skenom – fotografijom 51).

Naglo je umrla 1958. godine, od teškog oblika raka oba jajnika, koji je verovatno bio izazvan njenim višegodišnjim radom u oblasti zračenja i radiologije.

Nakon njene smrti, tim naučnika iz King's koledža i Kembridža, bio je ovenčan Nobelovom nagradom za Psihologiju i Medicinu (1962.), za otkriće strukture molekula DNK.

Godinama kasnije, tokom jačanja feminističkog pokreta, Rozalin je postala jedna od ikona pokreta, skrenuta je medijska pažnja na učinjenu nepravdu, ali zbog propozicija Nobelove nagrade, koje ne dozvoljavaju posthumne nominacije – nikada nije ovenčana nagradom.

Otkriće molekula DNK je iz korena promenilo dalji tok sveta i ljudske vrste – značajno unapređujući modernu genetiku, medicinu, forenziku, agrikulturu, sudstvo, arheologiju, biologiju...

Pozorište

Mihajlović: Teško je igrati u pozorišnoj Bundesligi

Reditelj Darijan Mihajlović već četiri godine radi u Nemačkoj, pozorišnom centru Evrope i kako kaže, vrlo je teško "igrati u toj pozorišnoj Bundesligi", odgovoriti svim izazovima posebno imajući u vidu zahtevnost publike koja na predstave dolazi sa knjigom i prati da li je reditelj možda promenio neku reč u Geteovom "Faustu".

Pozorište petak 8.12. 13:35 Komentara: 0

Ivo Lola Ribar, ljubav i pozorište

Reflektor teatar priprema predstavu o ovom narodnom heroju, kada je potekla ideja o predstavi i šta je zajedničko ovom narodnom heroju i pozorištu, kao i kako će izgledati predstava koja je sada u procesu nastajanju napisala je Minja Bogavac, dramaturškinja i rediteljka.

Pozorište utorak 28.11. 20:20 Komentara: 5

Mocartova opera "Don Đovani" na sceni Madlenianuma

U godini jubileja, kada Opera i teatar Madlenianum obeležava dve decenije postojanja i uspešnog rada, prvi put postavljamo na našu scenu jedan od svetski najpoznatijih naslova, Mocartovu operu "Don Đovani", kazao je Tanjugu Andrej Rackov, direktor Opere i teatra Madlenianum, gde će sutra biti izvedena Mocartova opera.

Pozorište ponedeljak 27.11. 12:32 Komentara: 0
strana 1 od 465 idi na stranu