U Narodnom pozorištu premijerno izveden "Ričard Treći"

Nova postavka čuvenog Šekspirovog komada "Ričard Treći", u režiji Snežane Trišić, premijerno je izvedena na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, posle 25 godina od poslednjeg premijernog izvodjenja tog dela, tada u postavci Vide Ognjenović.

Izvor: Tanjug
Podeli
narodnopozoriste.rs
narodnopozoriste.rs

Publika u punom nacionalnom teatru sinoć je gromoglasnim aplauzom pozdravila prvenstveno Igora Đorđevića koji tumači nemilosrdnog Ričarda Trećeg, jednog od najvećih zlikovaca u Šekspirovim delima.

Fizička i mentalna nakaza, antijunak, krvolok, makijavelista, bratoubica, decoubica, vlastoljubivo čudovište, sa ili bez krune, on gazi preko leševa i sve vreme govori istinu o svojim zločinima, razotkriva namere, pojašnjava ih, najavljuje i od publike pravi svedoka.

Bespoštedna borba za vlast, ucene, zastrašivanje, podmićivanje i zlo koje opstaje uprkos svemu, teme su po mnogima Šekspirovog najpolitičnijeg i najzahtevnijeg komada, a Đorđević je pokazao koliko je zlo zavodljivo, olako i kako mu se brzo svi priklanjaju. Rediteljka, koja je adaptirala Šekspriovo delo sa dramaturzima Slavkom Milanovićem i Slobodanom Obradovićem, odlučila je da ukaže na aktuelnost komada prateći dolazak vojvode Glostera na presto, njegov pad sa vlasti i sve metode koje do toga dovode.

Snažan aplauz su dobili i Nebojša Dugalić, Nela Mihajlović, Nataša Ninković, Bojan Žirović, Aleksandar Srećković, Gojko Baletić, Aleksandar Đurica, Vanja Ejdus, Miloš Đorđević, Pavle Jerinić, Branko Jerinić i Svetlana Bojković, koja se ulogom Vojvotkinje od Jorka - majke Ričarda Trećeg, posle 24 godine vratila na scenu Narodnog pozorišta.

U predstavi su učestvovali i studenti Ivan Marković i Miodrag Dragičević, kao i muzičari koji uživo izvode muziku Irene Popović Dragović - Đorđe Antić, Aleksandar Benčić, Vladimir Jotić, Aleksandar Jokić, Đorđe Jokić, Nikola Veličković i Miša Jovanović.

Scenograf je makedonski umetnik Valentin Svetozarev, kostimografkinja Marina Medenica Vukasović, dok je za scenski govor bila zadužena Ljiljana Mrkić Popović.

Pozorište

Obeležen Svetski dan igre

U Muzeju Narodnog pozorišta danas je obeležen Svetski dan igre čitanjem poruke primabalerine Ašhen Ataljanc i uručenjem nagrade "Terpsihora", koju dodeljuje Udruženje profesionalnih baletskih igrača, koreografa i baletskih pedagoga Srbije.

Pozorište subota 29.04. 16:08 Komentara: 2

Stoto izvođenje predstave "Muškarčine"

Predstava "Muškarčine" u režiji Milene Bogavac i Vojislava Arsića, biće 100. put izvedena večeras u Bitef teatru. Tim povodom "Reflektor teatar" okupio je 100 uspešnih i ostvarenih muškaraca u Srbiji sa željom da pošalje poruku o važnosti promocije pozitivnih vrednosti i značaju koji kultura ima u edukaciji građana.

Pozorište utorak 25.04. 10:54 Komentara: 1
strana 1 od 12 idi na stranu