Ovacije za Barišnjikova u Pozorištu na Terazijama

Jedan od najslavnijih igrača našeg vremena Mihail Barišnjikov izveo je u Pozorištu na Terazijama predstavu "Brodski/Barišnjikov" u režiji letonskog reditelja Alvisa Hermanisa.

Izvor: Tanjug
Podeli
belgradedancefestival.com
belgradedancefestival.com

Predstava za jednog čoveka, zasnovana na poemama nobelovca Josifa Brodskog i nastala u koprodukciji Barišnjikov centra iz Njujorka i Novog teatra iz Rige, emotivno je putovanje u dubine složenih kompozicija pesnika.

U sinoćnjoj izvedbi na ruskom, maternjem jeziku majke Brodskog, Barišnjikov je recitovao izbor dirljivih dela svog dugogodišnjeg prijatelja, a njegova suptilna fizikalnost prenela je publiku u Hermanisovu viziju unutrašnjeg sveta Brodskog.

Barišnjikov kroz stihove Brodskog govori o prošlosti, izgnanstvu, otadžbini, ali ponajviše o neminovnosti vremena, starenja i smrti, što opisuje i pokretima, grčevitim, kao u bolu, ili samo mirno sedeći ili ležeći na klupi, mimikom iskazujući dubinu poezije u predstavi koja je za njega veoma lična.

"Brodski/Barišnjikov" nije komad umetničke igre, već predstava o ruskom pesniku, koji je bio prinuđen da napusti Sovjetski savez 1972. godine i istovremeno tranzicija slavnog baletskog umetnika iz umetničke igre u pozorište, čime daje svojevrsni omaž svom prijatelju.

Publika je u punom Pozorištu na Terazijama ovacijama pozdravila slavnog umetnika, koji se više puta vraćao na scenu kako bi se poklonio.

Barišnjikov, čiji je nastup trebalo da bude uvertira 14. Beogradskog festivala igre, ali je odložen zbog njegove povrede, igraće još dva puta, danas i sutra.

strana 1 od 12 idi na stranu