Ovacije za Barišnjikova u Pozorištu na Terazijama

Jedan od najslavnijih igrača našeg vremena Mihail Barišnjikov izveo je u Pozorištu na Terazijama predstavu "Brodski/Barišnjikov" u režiji letonskog reditelja Alvisa Hermanisa.

Izvor: Tanjug
Podeli
belgradedancefestival.com
belgradedancefestival.com

Predstava za jednog čoveka, zasnovana na poemama nobelovca Josifa Brodskog i nastala u koprodukciji Barišnjikov centra iz Njujorka i Novog teatra iz Rige, emotivno je putovanje u dubine složenih kompozicija pesnika.

U sinoćnjoj izvedbi na ruskom, maternjem jeziku majke Brodskog, Barišnjikov je recitovao izbor dirljivih dela svog dugogodišnjeg prijatelja, a njegova suptilna fizikalnost prenela je publiku u Hermanisovu viziju unutrašnjeg sveta Brodskog.

Barišnjikov kroz stihove Brodskog govori o prošlosti, izgnanstvu, otadžbini, ali ponajviše o neminovnosti vremena, starenja i smrti, što opisuje i pokretima, grčevitim, kao u bolu, ili samo mirno sedeći ili ležeći na klupi, mimikom iskazujući dubinu poezije u predstavi koja je za njega veoma lična.

"Brodski/Barišnjikov" nije komad umetničke igre, već predstava o ruskom pesniku, koji je bio prinuđen da napusti Sovjetski savez 1972. godine i istovremeno tranzicija slavnog baletskog umetnika iz umetničke igre u pozorište, čime daje svojevrsni omaž svom prijatelju.

Publika je u punom Pozorištu na Terazijama ovacijama pozdravila slavnog umetnika, koji se više puta vraćao na scenu kako bi se poklonio.

Barišnjikov, čiji je nastup trebalo da bude uvertira 14. Beogradskog festivala igre, ali je odložen zbog njegove povrede, igraće još dva puta, danas i sutra.

Pozorište

Obeležen Svetski dan igre

U Muzeju Narodnog pozorišta danas je obeležen Svetski dan igre čitanjem poruke primabalerine Ašhen Ataljanc i uručenjem nagrade "Terpsihora", koju dodeljuje Udruženje profesionalnih baletskih igrača, koreografa i baletskih pedagoga Srbije.

Pozorište subota 29.04. 16:08 Komentara: 2

Stoto izvođenje predstave "Muškarčine"

Predstava "Muškarčine" u režiji Milene Bogavac i Vojislava Arsića, biće 100. put izvedena večeras u Bitef teatru. Tim povodom "Reflektor teatar" okupio je 100 uspešnih i ostvarenih muškaraca u Srbiji sa željom da pošalje poruku o važnosti promocije pozitivnih vrednosti i značaju koji kultura ima u edukaciji građana.

Pozorište utorak 25.04. 10:54 Komentara: 1
strana 1 od 12 idi na stranu