"Deca radosti" za jubilej Ateljea 212

Premijerom komada Milene Marković "Deca radosti" u režiji Snežane Trišić, Atelje 212 će večeras proslaviti 60 godina rada.

Kultura

Izvor: B92

Subota, 12.11.2016.

12:42

Prema rečima dramaturga Dimitrija Kokanova "Deca radosti" na određen način artikulišu tih 60 godina Ateljea 212, jer su glavni likovi "vršnjaci" tog pozorišta.

"Ovo je epska priča koja se bavi promenom epohe i slamanjem te epohe devedesetih godina i obrađuje dva velika fenomena - rokenrol i Jugoslaviju. Deca radosti su deca koja su živela u vremenu obnove, izgradnje i vere u miran i lagodan život, kasnije su ta deca neslavno završila prilikom političkih nemira devedesetih godina. Deca su ta koja nisu uspela da nastave da žive ono što su im njihovi roditelji zaveštali, nisu vaspitavana da mogu da nastave dalje", primetio je Kokanov.

Marković je na nedavnoj konferenciji za novinare objasnila da je "pisala o generaciji na koju se ugledala i koju je mrzela".

"Pisala sam i o svojoj generaciji i o ljudima koji su nas napravili i o jednom prekidu u kome zapravo na neki način dajem tezu da mi nismo odrasli", dodala je ona.

Rediteljka Trišić kazala je da se komad bavi presekom epohe kroz život petoro mladih ljudi i njihovih porodica i nasledjem koje su im te porodice ostavile.

"Zanimljivo mi je bilo da taj presek epohe pratim i kroz pojavu i raspad rokenrola. Bilo mi je užasno važno da se bavim pitanjem umetnosti i umetnika i u tome priča o kolektivnom stradanju postala je priča o ličnom i porodičnom stradanju i stradanju tih mladih ljudi", rekla je rediteljka.

U predstavi igraju Filip Hajduković, Gorica Popović, Nenad Ćirić, Marko Gvero, Milica Mihajlović, Miodrag Krstović, Radmila Tomović, Marko Grabež, Jovana Gavrilović, Bojan Žirović, Milica Trifunović, Isidora Minić, Vladislav Mihailović, Katarina Žutić i Miodrag Dragičević.

Scenograf je Darko Nedeljković, kostimograf Maja Mirković, kompozitor Irena Popović, koreograf Bojana Robinson.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: