Plaketa "Žanka Stokić" ove godine za Jelenu Đokić

Dramskoj umetnici Jeleni Đokić dodeljena je plaketa "Žanka Stokić" za najbolje glumačko ostvarenje 15. pozorišnih svečanosti "Žanki u čast", koje se održavaju u Rabrovu.

Izvor: Tanjug
Podeli

Đokić evaje nagrađena za lik Blanš Diboa u predstavi "Tramvaj zvani želja" Zvezdara taatra iz Beograda, a odluku je doneo umetnički savet koji su činili glumac i reditelj Toma Kuruzović, magistar primenjenih umetnosti Bojan Veljković i istoričarka umetnosti Ljiljana Jović.

U obrazloženju je navedeno da Đokićeva donosi karakter života mlade neshvaćene Blanš koja ne uspeva da ostvari sebe u potpunosti i pod pritiskom sredine skreće sa životnog puta koji je zamislila na put koji je društveno prihvaćen, ali koji je zbog podleganja pritiscima i donošenja teških odluka gura iz realnosti u fikciju iz koje se i ne vraća.

"Izvrsnom glumom Jelena Đokić bila je posrednik između publike i tragičnih odnosa porodice savremenog društva uz sve što ona podrazumeva - nasilje u porodici, zlostavljanje, duhovnu bedu i materijalnu nemaštinu, prenoseći snažan glas lika neuklopljenog u sredinu koja ne prepoznaje lepotu, tananost i duhovnost", saopštio je umetnički savet.

Đokićeva je, prema mišljenju članova umetničkog saveta, veoma uverljivo dočarala širok dijapazon karakternih crta i emocija upečatljivog lika i izrazito dramatičnim momentima, sa lakoćom, kroz čitav komad svojom snagom i glumačkom ubedljivošću plenila scenom.

Udruženje građana "Žanka Stokić" već 15 godina organizuje u Rabrovu Pozorišne svečanosti "Žanki u čast", festival malih pozorišnih formi, koji čuva od zaborava lik i delo velike srpske glumice Živane Žanke Stokić.

Plaketa "Žanka Stokić" biće uručena Jeleni Đokić 23. novembra nakon predstave "Tramvaj zvani želja", na sceni Zvezdara teatra u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 11 idi na stranu