Spuštena zavesa na 45. Dane komedije

Uručenjem nagrada i čitanjem poruke povodom Svetskog dana pozorišta ruskog reditelja Anatolija Vasiljeva, večeras je u Jagodini spuštena zavesa na 45. Pozorišni festival najboljih komediografskih ostvarenja Srbije "Dani komedije", koji su trajali od 20.marta.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.03.2016.

08:40

Spuštena zavesa na 45. Dane komedije
Ivan Bekjarev (Foto: Tanjug / Dušan Anièiæ)

Poruku povodom Svetskog dana pozorišta poročitala je glumica Branka Pujić. Na svečanosti je pozorišnom, filmskom i televizijskom glumcu Ivanu Bekjarevu uručena nagrada "Zlatni ćuran" za životno delo, najveća nagrada festivala.

Stručni žiri festivala najboljom predstavom je proglasio "Rodoljupce" Jovana Sterije Popovića, u režiji Andraša Urbana, u izvođenju Narodnog pozorišta Beograd.

"Rodoljupci" su dobili i specijalnu nagradu festivala "za kolektivnu glumačku igru" dnevnog lista "Politika". Žiri je radio u sastavu: teatrolog Raško Jovanović (predsednik), glumica Branka Pujić i književnik Živorad Đorđević.

Najbolja predstava po oceni publike je "Klaustrofobična komedija" Dušana Kovačevića (režija Darko Bajić) u izvođenju Zvezdara teatra iz Beograda. Publika je ovoj predstavi dala ocenu 4,83.
Rodoljupci (Foto: Tanjug / Dušan Anièiæ)
"Rodoljupci" su dobili nagradu "Mija Aleksić", a "Klaustrofobičnoj komediji" pripalo je priznanje "Miodrag Petrović - Čkalja" i statueta "Jovanča Micić". Žiri je tri ravnopravne nagrade statuetu "Ćuran" za najbolja glumačka ostvarenja dodelio Nebojši Glogovcu za ulogu Adama u predstavi "Razbijeni krčag" Hajnriha fon Klajsta (režija Igor Vuk Torbica) u izvođenju Jugoslovenskog dramskog pozorišta Beograd, Ljubomiru Bandoviću za ulogu Save odžačara u "Klaustrofobičnoj komediji" i Vladici Milosavljević za ulogu Marte Rual u "Razbijenom krčagu".

Statuetu "Ćuran" za najbolje rediteljsko ostvarenje žiri je dodelio Igoru Vuku Torbici za predstavu "Razbijeni krčag".
Ljubomir Bandoviæ (L), Marko Janketiæ (C) i Nevena Ristiæ u predstavi Klaustrofobicna komedija (Foto: Tanjug / Dušan Anièiæ)
Nagrada za najbolju mladu glumicu i mladog glumca pripali su Neveni Ristić za ulogu Nine Herbert u "Klaustrofobičnoj komediji" i Marku Janketiću za ulogu Vuleta milicionera u istoj predstavi.

Nagradu "Nikola Milić" za najbolju epizodnu ulogu, žiri je dodelio Jovanu Toročkom za ulogu Žorža u predstavi "Prs,o" Remija de Voa, u režiji Olivere Đorđević u izvođenju Narodnog pozorišta "Toša Jovanović" Zrenjanin.
Ekipa predstave Razbijeni krèag (Foto: Tanjug / Dušan Anièiæ)
Nagradu za kostimografiju dobila je Jelisaveta Tatić Čuturilo za predstavu "Razbijeni krčag", a nagradu za scenografiju Branko Hojnik za scenografiju u istoj predstavi.

Posle uručenja nagrada, u čast nagrađenih, Omladinsko pozorište "Dadov" iz Beograda, izvelo je predstavu "Rucante" Božidara Ljumovića, u režiji Slavenka Saletovića.

Selektor ovogodišnjih "Dana komedije" bila je profesor režije na FDU u Beogradu Ivana Vujić. Festival je održan pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja i Skupštine grada Jagodine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: