Mileni Bogavac i Vojislavu Arsiću nagrada Anđelka Milić

Dramaturškinji Mileni Bogavac i reditelju Vojislavu Arsiću večeras su, na Filozofskom fakultetu, za stvaralaštvo u oblasti nauke i kulture, uručene nagrade ''Anđelka Milić'.

Kultura

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 29.02.2016.

21:10

Mileni Bogavac i Vojislavu Arsiću nagrada Anđelka Milić
Predstava ''Crvena: Samoubistvo nacije'' / Foto: Sonja Žugiæ

Ta nagrada dodeljuje se za feminističko stvaralaštvo u oblasti nauke i kulture, kao i za podršku tom stvaralaštvu i primenu feminističkih ideja u različitim oblastima društvenog života, a ovogodisnji dobitnici zaslužili su je svojim angažmanom na predstavi ''Crvena: Samoubistvo nacije'', rađenoj u koprodukciji Centra E8 i Bitef teatra.

Nagrada je ustanovljena sa željom SEFEM-a (Sekcija za feministička istraživanja i kritičke studije maskuliniteta) da oda priznanje i trajno očuva uspomenu na naučno delo, naučni doprinos i feministički aktivizam Anđelke Milić (1942-2014), koja je bila i prva predsednica SEFEM-a.

Neki od dobitnika nagrade bili su Biljana Dojčinović za knjigu "Pravo sunca: drugačji modernizmi", naučni časopis Temida (urednica Vesna Nikolić Ristanović) i Zavod za ravnopravnost polova (direktorka Vesna Sijački), Jovanka Šaranović, direktorka Instituta za strategijska istraživanja...

Posebne nagrade za značajan doprinos razvoju feminističkog znanja i feminističkog stvaralaštva u Srbiji dodeljene su Sonji Drljević, Zorici Jevremović Munitić,Nadeždi Radović, Jasmini Tešanović i Slobodanki Vilić Konstantinović.

U izjavi za medije posle uručenja nagrada novinarka, književnica i profesorka filozofije u penziji Nadežda Radović istakla je da je s velikom radošću dočekala nagradu posle tri godine intezivnog intelektualnog i aktivističkog rada.

"Feministkinje ne pišu da bi bile priznate, ali je društveno priznanje veoma važno jer je ono poruka drugim ženama da nije uzaludno boriti se za vlastita prava", rekla je Radović.

Ona je dodala da joj je žao što u feminističkom pokretu, od brojnih pitanja kojim se su bavile, nisu imale dovoljno snage da se nagrada uspostavi ranije.

"Iz naših redova otišlo je mnogo žena koje su to zasluživale i na čijem životnom delu smo mi dalje gradile", poručila je Radović.

Anđelka Milić bila je sociološkinja, profesorka na Filozofskom fakultetu, osnovala je prvu katedru za rodne studije na Balkanu, bila je i predsednica Sociološkog društva Srbije i autorka ključnih knjiga i eseja iz oblasti sociologije porodice, sociologije omladine, sociologije obrazovanja i antropologije.

Pisala je o teoriji i istoriji omladinske strukture, o sociološkom portretu učesnika i učesnica studentskih protesta 1997. godine, o domaćinstvu, braku i porodici u Jugoslaviji, o ženskom pokretu na raskršću milenijuma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: