JDP 2015: Kina, tri premijere, redovi za karte...

Proteklu godinu u Jugoslovenskom dramskom pozorištu obeležile su tri premijere, gostovanje u Kini, brojne nagrade i gostovanja, festival "Peterburška sezona", kao i dugi redovi za karte za predstave tog teatra.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 31.12.2015.

13:16

Default images
Foto: jdp.rs

Posle zapaženog učešća na Internacionalnom festivalu Pekinškog narodnog umetničkog pozorišta 14, 15. i 16. avgusta, predstava JDP-a "Uobraženi bolesnik" je otvorila i Šangajski međunarodni festival komedije 27. i 28. oktobra.

Na matičnoj sceni premijerno su izvedene predstave "Razbijeni krčag" Hajnriha fon Klajsta u režiji Igora Vuka Torbice, Molijerov "Uobraženi bolesnik" u režiji Jagoša Markovića i "Nora! Šta se dogodilo nakon što je Nora napustila muža ili Stubovi društava" Elfride Jelinek u režiji Snežane Trišić. Ansambl JDP-a je gostovao u Češkoj, Austriji, Sloveniji, Hrvatskoj, Rumuniji, Crnoj Gori i po Srbiji, a predstave i glumci JDP-a nagrađeni su na festivalima u Novom Sadu, Požarevcu, Rijeci, Zagrebu, Užicu, Tivtu.

Obnovljena je saradnja sa HNK iz Zagreba, uspostavljena saradnja sa Mikser teatrom, a predstavnici JDP-a učestvovali su na konferenciji Unije teatara Evrope u Rimu i na Generalnoj skupštini u Beču. Od 3. do 6. novembra u Jugoslovenskom dramskom pozorištu je održan festival "Peterburška sezona u Beogradu" u organizaciji JDP-a i produkcijske kuće Neva art.

Serija predavanja "Majstorsko pismo: Veče sa..." predstavila je Roberta Vilsona, Dušana Jovanovića i Slobodana Unkovskog. Nastavljen je program predstava titlovanih na engleski jezik i uvedeni sutitlovi na srpskom jeziku za osobe sa oštećenjem sluha.

Tokom januara i februara, Jugoslovensko dramsko pozorište i Rajfejzen banka su, povodom obeležavanja desetogodišnjice uspešne saradnje, omogućile publici da sve predstave u JDP-u gleda po simboličnim cenama od 200 i 100 dinara. Karte u januaru rasprodate su za nedelju dana, dok su predstave sa februarskog repertoara planule za svega dva dana.

Slike redova ispred Jugoslovenskog dramskog pozorišta obišle su svet. Na osnovu Rešenja MUP-a Srbije - Sektora za vanredne situacije i nalaza Agencije za investicije i stanovanje grada Beograda, 30. septembra je doneta odluka o privremenom prestanku rada scene Teatar "Bojan Stupica" iz tehničko-bezbednosnih razloga, pa se sve predstave igraju na scenama "Ljuba Tadić" i Studio JDP.

Na poziv Pikolo teatra iz Milana, Jugoslovensko dramsko pozorište biće partner u pripremi i realizaciji evropskog projekta "Untamed" (period 2016-2018) kojim se promoviše stvaralaštvo mladih pozorišnih autora. Među potencijalnim partnerima Pikolo teatra u projektu "Untamed" su i Narodno pozorište iz Luksemburga, Narodno pozorište Sao Žoao iz Porta, Sfumato iz Sofije, Narodno pozorište Severne Grčke iz Soluna, Grčko narodno pozorište iz Atine, Mađarski nacionalni teatar iz Kluža, Bulandra iz Bukurešta, Habima iz Tel Aviva, pozorišni festival "Impuls" iz Vupertala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: