Nušićev jubilej u pozorištima Srbije

Jubilej - 150 godina od rođenja poznatog srpskog komediografa, diplomate, novinara Branislava Nušića u beogradskim pozorištima obeležen je izvođenjem predstava po njegovim delima ili inspirisanih njegovim likom i delom, kao i kroz dva festivala u Narodnom pozorištu i Pozorištu Slavija.

Kultura

Izvor: Tanjug

Subota, 29.11.2014.

12:35

Default images

U Narodnom pozorištu pored predstave "Gospođa ministarka"“ koja je odavno na repertoaru, ove godine premijerno su izvedene još dve Nušićeve predstave - "Narodni poslanik“ i "Knjiga druga"“.

Upravnik Narodnog pozorišta Dejan Savić rekao je Tanjugu da je nacionalni teatar čitavim nizom manifestacija obeležilo ovu važnu i značajnu godišnjicu i da se na predlog Narodng pozorišta Nušić nalazi na poštanskim markicama ove godine.

"Imali smo ono što je takođe dobro odjeknulo, a to je Nušićev festival 'Nušiću u čast' koji je okupio sva profesionalna pozorišta iz Srbije i mi smo početkom sezone - praktično ceo oktobar u vreme kad je Nušić rođen - igrali Nušića i to je kao ideja i kao Nušić i uopšte kao jedna manifestacija naišla na toliko divan odjek i kod publike i kod stručnjaka, da već planiramo za iduću godinu, vezano sa Nušićem, da nađemo povod da to ponovo uradimo“, rekao je Savić. Što se tiče inicijative Narodnog pozorišta da velika dvorana nacionalnog tetra ponese ime Branislav Nušić on je rekao da je i ta inicijativa naišla na izuzetno povoljan ođek u javnosti, ali da "traži vreme".

"To nije nešto o čemu može da odluči jedan čovek pa čak i jedna institucija. Smatram da je to nešto o čemu ćemo narednih meseci govoriti i što će kao krajnju konsekvencu imati zapravo donošenje jedne takve odluke. Ali je to važna i ozbiljna stvar, i shodno tome tako je i tretiramo i tako je i posmatramo"”, objasnio je Savić.

Pozorište “Boško Buha” je obeležavanje jubileja započelo na dan Nušićevog rođendana, 8. oktobra, premijerom “Gospođe ministarke” u adaptaciji i režiji Tatjane Mandić Rigonat. “Od premijere do danas predstava je odigrana preko 60 puta, uvek pred prepunom salom.

Obišla je sve najvažnije festivale u zemlji i regionu, i spada u jednu od najnagrađivanijih predstava našeg pozorišta od njegovog osnivanja do danas”, rečeno je u tom pozorištu. Pozorište Slavija je obeležavanje 150. godina od Nušićevog rođenja počelo tokom međunarodnog pozorišnog festivala koji se održao u martu u ovom pozorištu. Prvi komad kojim je počelo obeležavanje godišnjice rođenja Nušića je komad “Kako vreme brzo prolazi”, a na dan Nušićevog rođenja premijerno je izvedena predstava “"Opasne igra"” koja je prvi put igrana posle sto godina. “

"Nušić je aktuelniji više nego svaki naš savremeni pisac i niko nije oslikao našeg čoveka i mentalitet kao on. Svi mi koji radimo u ovom pozorištu smo zahvalni Nušiću, jer on nas finansira i zato mi imao sedam njegovoh predstava na repertoaru u te predstave su uvek pun pogodak"”, istakao je upravnik Pozorišta Slavija Batrić Žarković.

U Zvezdara teatru ovaj jubilej obeležen je praizvođenjem pozorišne predstave "Rođendan gospodina Nušića"” autora Dušana Kovačevića i u režiji Nebojše Bradića. “Predstava je u programu Srpske akademije nauka i umetnosti i Sterijinog pozorja, a otvorila je i Festival "Nušićevi dani" u Smederevu. Predstava je izvedena na Festivalu "Ohridsko leto", u Ivanjici, Raškoj, Novom Sadu, Banja Luci i velikom broju mesta u Srbiji.

Predstava će biti izvedena u Sarajevu, Skoplju, Zagrebu, Beču. Na sceni Teatra predstava je izvedena 30 puta”, rekao je izvršni direktor Nenad Brkić.

I Srpsko narodno pozorište iz Novog Sada obeležilo je Nušićev jubilej izvođenjem dve predstave - “"Gospođa ministarka"” i “"Autobiografija"”, a ranijih godina SNP je bilo fokusirano na balete i opere rađene po Nušičevim delima.

"Izveli smo 'Gospođu ministarku' u režiji Radoslava Raleta Milenkovića i s tom predstavom gostovali u Narodnom i putovali dosta i imali smo na početku drugog dela sezone, dakle s jeseni ove godine, premijeru 'Autobiografije', ali ne u onom smislu gde je to bila dramatizacija autobiografije Nušića, već jedan scenski projekat po motivima 'Autobiografije' u režiji Predraga Štrpca. Naravno, priključili smo se i simpozijumu koji je organizovalo Sterijino pozorje Matice srpske, a koji je posvećen Nušiću”, rekao je Tanjugu upravnik SNP Aleksandar Milosavljević.

Sumirajući produkciju pozorišnih predstava koje su se našle na reperotaru beogradskih pozorišta, a rađene su po motivima Nušićevih dela ili inspirisane njime teatrolog Raško Jovanović je zaključio: “"Dobro je, ali je moglo bolje”. “Pozdravljam oživljavanje nekih zaboravljenih komada kao što je 'Knjiga druga' u Narodnom pozorištu, ali isto tako do sada neizvedene 'Opasne igre' u Pozorištu Slavija", rekao je on Tanjugu.

"Međutim ostale predstave, pa i te koje sam naveo, izuzev “Opasne igre” nisu donele neke izuzetne izvođačke rezultate. Mislim da kada se ide u pokušaje da se 'nairodi Irod', što bih ja rekao, da se tada ne postiže željeni rezultat. To je i obeležije tih predstava i 'Ožalošćene porodice' u Ateleljeu i donekle 'Sumnjivog lica' u JDP”", zaključio je Jovanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: