JDP: Mini festival zatvara "Talerhof" Šaušpilhausa

Mini festival "Pali anđeo istorije 1914/2014" u Jugoslovenskom dramskom pozorištu (JDP) zatvara sutra uveče predstava Šaušpilhausa iz Graca "Talerhof" po tekstu Andžeja Stasjuka u režiji Ane Badore.

Kultura

Izvor: Tanjug

Sreda, 26.11.2014.

19:29

Default images

Projekat "Pali anđeo istorije 1914/2014" deo je programa obeležavanja sto godina od početka Prvog svetskog rata, koji finansira Ministarstvo kulture i informisanja Srbije.

Do sada su izvedene predstave "1914" Roberta Vilsona i Narodnog pozorišta iz Praga i "Zmajeubice" po tekstu Milene Marković u režiji Ive Milošević u produkciji JDP-a. U okviru projekta predstava "Zmajeubice" je ove jeseni gostovala u Pragu i Gracu.

Talerhof je drugo ime aerodroma u Gracu. Odatle je 1914. poleteo prvi avion, a te je godine, na istom mestu, nastao koncentracioni logor u koji su sa istočnih granica Austrougarske monarhije deportovani teretnim vagonima civili za koje se sumnjalo da su naklonjeni Rusiji. Hiljade žitelja Graca išlo je u Talerhof i zurilo u strance. Nije postojao sanitetski čvor, a u početku nije bilo ni baraka. Ubrzo je palo 1.800 žrtava epidemije. Svi su pokopani u jednu masovnu grobnicu.

Poljskog pisca Stasjuka, koji je svojevremeno bio prognan iz domovine, pozvao je Šaušpilhaus da napiše komad u kojem će ispričati priču o stradanju tih ljudi. Autor je u jednom luku povezao Prvi svetski rat sa našom današnjicom i izvio most od najudaljenijih tačaka u Galiciji do Graca.

Stasjuk je uticajan savremeni poljski pisac. Njegovi prilozi se redovno pojavljuju u poljskim novinama, ali i u nemačkim glasilima Ziddojč cajtung i Frankfurter algemajne cajtung.

Njegove pripovetke i romani (Svet iza Dukle, Zid Hebrona, Bela vrana, Mala knjiga smrti...) poznati su po slikama nasilja datim u grotesknom humoru. Prvi pozorišni komad napisao je 2005. za Šaušpilhaus u Diseldorfu.

Iste godine dobio je nagrade "Adalbert Štifter" i "Nike". "Ja sam jedan sujeveran Sloven i verujem u duhove. I moja je baka verovala u duhove. Osluškujem šta ona ima da kaže. Na primer, iz mog kraja su nekada odvoženi ljudi, bez suđenja i presude i zatvoreni u deportacionom logoru u lepom gradu Gracu", kaže Stasjuk. "Takođe osluškujem glas svakog koji je - poslat od cara - poginuo u Velikom ratu u mom kraju 1914. i 1915. - pao, usmrćen. Osluškujem. Oni leže pod zemljom. Idem ka njima. Potom pokušavam da vam prenesem ono što sam čuo", dodaje pisac.

Ana Badora, rođena u Poljskoj, postavljala je praizvedbe njegovih drama u Diseldorfer Šaušpilhausu (Noć, 2005) i u Gracu (Ostmark, 2006). Od 2006. ona vodi Šaušpilhaus u Gracu.

Proglašena je "Austrijankom godine" 2011. kao najuspešnija direktorka u kulturi, a 2012. dobila je austrijsku državnu nagradu "Nestroj" za najbolju predstavu.

Ana Badora će postati umetnički direktor bečkog Folksteatra u sezoni 2015/16. Šaušpilhaus Grac je jedan od vodećih teatara u Austriji. To je savremeno repertoarsko pozorište koje na svoje tri scene postavi između 15 i 20 predstava u sezoni.

Upravnica Badora je posebnu pažnju posvetila međunarodnoj saradnji i razmeni umetnika. Njihove predstave sve češće gostuju na prestižnim festivalima i osvajaju kako nacionalne tako i internacionalne nagrade.

Šaušpilhaus Grac je postao dom mnogih glumaca i reditelja iz drugih zemalja i gradova, zbog čega je stekao reputaciju umetničke kuće "u centru Evrope", a od 2008. je član Unije teatara Evrope.

Poslednji događaj u okviru obeležavanja sto godina od početka Prvog svetskog rata je premijera predstave "Dnevnik o Čarnojeviću" Miloša Crnjanskog u režiji Miloša Lolića, koja zakazana za 17. decembar na sceni "Ljuba Tadić", najavio je JDP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: