Održana inkluzivna predstava "Čarobno putovanje"

Na sceni Pozorišta na Terazijama izvedena je predstava ''Čarobno putovanje'' u režiji Đorđa Makarevića. Ovaj pozorišni komad predstavlja jedini inkluzivni mjuzikl u svetu u kome glavne uloge igraju mladi sa autizmom.

B92
Podeli

Mjuzikl je napravljen po uzoru na tekst Žila Verna ''Put oko sveta za 80 dana'', a radnja predstave govori o tome da ljudi tokom života upoznaju različite osobe i na taj način razbijaju predrasude. Reditelj Đorđe Makarević stekao je status jedinog reditelja u svetu kojem je pošlo za rukom da realizuje ovakav projekat.

“Ući u svet autističnih mladih osoba i iz njihovog sveta njih prebaciti u naš umetnički svet, tj.pozornicu, je rad koji je trajao tri godine. Na sav mogući apel sa medicinske strane da je to nemoguće , ja sam sa mojim timom dokazao da je to moguće”, izjavio je Makarević za B92.

Ova predstava izvodi se u okviru obeležavanja evropskih dana autizma,a rađena je u koprodukciji sa Republičkim udruženjem Srbije za pomoć osobama sa autizmom i Ministarstvom za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku.

“Ovde su iskazani talenti dece sa autizmom, ona lepo pevaju, plešu, glume, ali to ne znači da osobe sa autizmom nemaju druge talente. Jako lepo slikaju, vrsni su sportisti, ali to ne umanjuje malo specifičan način života porodica u kojima postoji dete sa autizmom. Naš život jeste specifičan, ali ako ga gledamo sa vedrije strane, onda je to mnogo lakše”, tvrdi Natalija Lazić, potpredsednica Republičkog udruženja Srbije za pomoć osobama sa autizmom.

Mjuzikl je za samo godinu i po dana ostvario veliki uspeh, a jedan od dokaza je i prestižna Nagrada grada Beograda, a predstavi su prisustvovali i gradonačelnik Beograda Siniša Mali i Ministar za rad Aleksandar Vulin.

“Grad Beograd je u prethodnoj nedelji potpisao ugovor sa 44 pratioca za decu ometenu u razvoju, i to je nama izuzetno značajno, s obzirom da je toj deci neophodna pomoć, neophodna je podrška. Mi smo tu podršku obezbedili i na tome nećemo stati. Do kraja godine ćemo obezbediti još sto pratilaca za decu ometenu u razvoju”, izjavio je Mali.

Cilj projekta je da se osobe sa autizmom kroz radno angažovanje, uključe u kulturne aktivnosti zajednice, da se ohrabre njihove porodice i ono što je najvažnije, podigne svest društva o mogućnostima osoba sa autizmom.

Pozorište

Još dve premijere u Madlenianumu do kraja sezone

Opera i teatar "Madleninum" do kraja ove, 20. sezone, imaće još dve premijere - plesno-dramske predstave "Slučajevi" u režiji i dramaturgiji Tadije Miletića 21. juna i "Prisutnost" grupe mladih umetnika 30. juna, a sezonu će završiti 1. jula nastupom AKUD-a "Branko Krsmanović".

Pozorište utorak 19.06. 16:30 Komentara: 0

Dve predstave Olivera Frljića na 52. Bitefu

Dve predstave u režiji Olivera Frljića - "Gorki, Alternativa za Nemačku?" u produkciji "Maksim Gorki teatra" iz Berlina i "Šest lica traži pisca" Satiričkog kazališta "Kerempuh" iz Zagreba, biće deo programa 52. Bitef festivala koji će biti održan od 14. do 22. septembra.

Pozorište petak 15.06. 12:22 Komentara: 0

Čikaški hop-hop mjuzikl u programu Šekspir festivala

Čikaški hip-hop mjuzikl "Q-gents", koji je američki MTV opisao kao brilijantan, zatim "Please, continue - sudjenje Hamletu" sa pravim advokatima, sudijama i veštacima i "Tit Andronik", hit predstava Zagrebačkog kazališta mladih i režiji Igora Vuka Torbice, koja je obeležila pozorišnu sezonu u regionu, samo su deo programa Šekspir festivala koji će se od 28. juna do 3. jula održati u na nekoliko lokacija, najavili su organizatori.

Pozorište ponedeljak 11.06. 18:16 Komentara: 0
strana 1 od 471 idi na stranu