Bitef: "A gde je revolucija, stoko"

Beogradski pozorišni festival Bitef večeras je svečano otvoren premijerom predstave "A gde je revolucija, stoko" hrvatskog reditelja Boruta Šeparovića.

Kultura

Izvor: Beta

Subota, 20.09.2014.

21:53

Default images

"Kada razmislim o Bitefu i pozorištu, mislim da je to u današnje vreme mesto susreta, jedan javni prostor u kojem možemo komunicirati važne stvari za zajednicu", rekao je na otvaranju Šeparović.

Ovogodišnji 48. Bitef održava se pod sloganom "Prošlost je sada", a poznati hrvatski reditelj istakao je da "kada se sretnu prošlost i sadašnjost, da se neminovno sa njima sreće i budućnost".

"Tako i Bitef i pozorište imaju budućnost", ocenio je Šeparović.

Selektor Bitefa Anja Suša kaže da su u selekciji neizbežno pošli od stogodišnjice Prvog svetskog rata, što je tema kojom su se bavila mnoga evropska pozorišta, sa vrlo različitim pristupima.

„ Ideja je došla od jedne predstave koja je u glavnom programu. Reč je o švajcarskoj predstavi autorke Korine Majer, koja se zove Past is present. U kontekstu teme kojom se bavimo, a to je pre svega Prvi svetski rat, mislim da ovaj slogan vrlo dobro funkcionise“, rekla je ona.

Direktor Bitefa Miloš Latinović najavio je 13 kvalitetnih predstava domaće i regionalne produkcije. Biće izvedene i predstave kompanija iz Nemačke, Poljske, Litvanije, Švajcarske i Slovenije, a u žiriju su kritičar iz Poljske Vitold Mrožek, scenaristkinja iz Švedske Ola Kasijus, Ana Tomović i Periša Perišić.

„Mislim da je ovo jedan jako zanimljiv koncept. Selekcija nudi ono što je esencijalno kada je Bitef u pitanju, a to je polemika na umetničke teme, ne izvan toga. Bitef jeste festival koji je nastao u dijalogu ili za dijalog koji mora da raspravlja, koji mora da traži različita mišljenja, da inicira i provocira različita mišljenja“, rekao je Latinović.

Boje srpskog teatra braniće predstava Jugoslovenskog dramskog pozorišta "Zmajeubice", u režiji Ive Milošević, Bitef teatar sa predstavom "Grobnica za Borisa Davidoviča", u rešiji Ivice Buljana.

Iz Srbije stiže i zajednička predstava tearta Per.Art iz Novog Sada i beogradskog "TkH teatra" "Komunitas na ispitu", mladih reditelja Ane Vujanović i Saše Asentića.

Iz Novosadskog pozorišta stiže i predstava "Neoplanta" reditelja Andraša Urbana. U pratećem programu festivala biće organizovani razgovori na zadatu temu ovogodišnje selekcije "Prošlost je sada", posvećenu 100. godišnjici početka Prvog svetskog rata, a festivalski centar "48Bitefa14" simbolično je smešten u kafanu "Zlatna moruna" u kojoj je skovan plan Sarajevskog atentata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: