Aplauzi za "maratonsku" Šekspirovu predstavu

Maratonska, 18-časovna verzija Šekspirove drame "Henri VI", koja je prikazana u okviru čuvenog francuskog pozorišnog festivala u Avinjonu, završila se danas gromoglasnim aplauzom publike koja je ovacijama pozdravila 32-godišnjeg reditelja.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 22.07.2014.

18:41

Default images

Zahtevan projekat, sa 21 glumcem, 150 likova, sedam pauza i 10.000 izgovorenih stihova, pripreman je punu deceniju, izjavio je mladi francuski reditelj Toma Žoli.

Predstava je počela u 8 sati u ponedeljak, a završila se danas u 2 sata. Publika u Avinjonu će moći još dva puta da je vidi, ali samo u skraćenoj verziji. Nakon što je diplomirao na Fakultetu dramskih umetnosti u Renu, 2008. godine, Žoli je okupio nekoliko studenata i osnovao pozorišnu trupu "Piccola Familia" (Mala porodica).

Tri godine kasnije, odlučio je da sva tri dela Šekspirove drame "Henri VI" postavi u jednom komadu. "Bili smo veoma mlada trupa, nas šestoro u to vreme. Svi su bili ubeđeni da je to projekat koji je nemoguće realizovati", izjavio je Žoli za AFP.

"Trebalo je ubediti ljude jer je produkcija bila previše komplikovana, preskupa, sa puno ljudi", naveo je on. "To nije samo priča o dva tabora - porodici Lankaster sa amblemom crvene ruže i porodici Jork sa amblemom bele ruže, koji se sukobljavaju oko prestola, već više portret jednog veka u kojem dolazi do velikih promena".

"Galileo je proklamovao da je zemlja okrugla, dolazi do ubrzanog razvoja pomorstva i trgovine, a protestantska Reformacija dovodi u pitanje mnoga hrišćanska načela", objasnio je on.

Radnja predstave je smeštena u vreme Rata ruža - dinastičkih borbi za engleski presto između sledbenika kuće Lankaster i kuće Jork, dva suprotstavljena ogranka kraljevske kuće Plantagenet.

"Indikativno je videti kralja koji nema nikakvu vlast, poput političara koje smo izabrali, a koji deluju nemoćno", kazao je Žoli.

Predstava, koja zapravo traje 13 sati bez pauza, sadrži i nekoliko anahronizama kao što su roleri koje koriste kraljevski glasnici i crveni telefon za hitne poruke.

Ovo nije prvi put da se u Avinjonu prikazuje jedna maratonska predstava. Godine 1995, "La Servante" (Sluškinja), u režiji aktuelnog direktora Avinjonskog festivala Olivijea Pija, trajala je čak 24 sata, a 1985. indijska epopeja "Mahabharata" Pitera Bruka zadržala je pažnju publike devet sati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: